Біля води живуть, а води просять

    Чому жителі Нових Петрівців, Старих Петрівців та Лютежа мають проблеми з водопостачанням?

     

    Хатні справи замість сну: господиням трьох сіл Вишгородського району доводиться готувати та прибирати пізно ввечері або до світанку. Адже тільки в цей час тиск води з крану стає нормальним. Хто би міг подумати, що три села на березі одного з найбільших водосховищ України матимуть проблеми з водою?

     

    «Це вже стає просто нестерпним! Я живу в XXІ столітті та хочу жити з комфортом, за який, до речі, плачу кошти», – розповідає Ірина, жителька села Нові Петрівці. Як й інші місцеві жителі, вона залишила допис на Facebook-сторінці спільноти свого села. Люди скаржаться, що через слабкий напір не можуть навіть склянку води набрати. «Ця ситуація зі слабким тиском чи відсутністю води на деяких відрізках водопровідної мережі пов’язана з поливанням городів. Це, я впевнений, розуміють всі», – пояснює Радіон Старенький, Новопетрівський сільський голова.

     

    Таке пояснення дають щороку і просять потерпіти, коли закінчиться літній сезон. «Як такої проблеми у нас в селі немає. Просто через те, що в літній сезон використання води зростає у зв’язку з поливом, хоча це питна вода», – пояснює Тамара Савенок, сільська голова Лютежа. «Водомережа в нас нормальна, скарг немає», – додає вона. Проте скарги є і не тільки в сезон «городів». Громада Лютежа залишалась без води навіть взимку через поламані насоси.

     

    Через новий ЖК три вулиці залишились без води

     

    У Нових Петрівцях є три вулиці, які мають проблеми з водою протягом року: Межигірська, Островського і Шевченка. «П’ять років ми просимо, щоб нам зробили окрему свердловину. Озвучувались сума в 1,5 мільйона гривень. Але п’ять років нас водять за носа: то в одному місці вони збираються будувати, то в іншому місці. Проблема ця не зрушила з місця», – розповідає Андрій Канатніков, депутат Новопетрівської сільради.

     

    За словами місцевих жителів, всі проблеми почалися десять років тому, після будівництва ЖК «Смарагдове місто». Свердловина, яку зробив забудовник, мала би забезпечувати водою нові будинки та «проблемні» вулиці. Проте у мешканців «Смарагдового міста» вода є, а на зазначених вулицях – немає.

     

    «Є ще проблеми з водою по вулицях Валківській, Київській, провулку Київському, вулицях Гагаріна, Лесі Українки. Всі мешканці постійно звертаються – як не до депутатів, то напряму телефонують: до Радіона, до його заступника Дикуна. Але в більшості ці дзвінки залишаються проігнорованими, навіть слухавки не беруть», – додав Андрій Канатніков.

     

    Чому немає води?

     

    Всі три села Петрівської ОТГ розташовані приблизно на одному рівні водозабезпечення: водонапірні башти, артезіанські свердловини та насоси, потужності яких повністю вистачає, запевняє місцева влада. Проте в Лютежу і Нових Петрівцях люди мають колодязі та власні свердловини як альтернативу водопостачання. З іншого боку, село Нові Петрівці, на відміну від двох інших, має кращий ґрунт та не потребує великої кількості поливу.

     

    Якщо в Нових Петрівцях проблема води щонайменше на трьох вулицях могла б вирішитись простим будівництвом свердловини, то в інших селах Петрівської ОТГ проблема потребує значно дорожчих кардинальних рішень.

     

    Центральний водогін Старих Петрівців був прокладений ще у 1950-х роках, тому комунікації перебувають в аварійному стані. «Коли виникали аварійні ситуації, то ми і азбестові труби розкопували, і чавунні, і стальні», – розповідає Олександр Смоловик, директор Старопетрівського сільського підприємства житлового і комунального господарства «Нептун». За його словами, самі труби в діаметрі – 100 мм, проте вільного простору для води – 10-20 мм, через те що 80% забито нальотом та іржею. Таким чином пропускна здібність труб значно зменшена, тому вони не витримують тиску. «Від початку цього року трапилось 12 поривів. Максимум, що ми можемо дати своїм насосам, – 2,5-2,8 атмосфер, але при тискові 2,8 починає рвати труби», – пояснює Олександр Іванович.

     

    Тому в Старих Петрівцях взялися за капітальний ремонт водогону. За останні чотири роки було прокладено 5 229 метрів нових труб по бічних вулицях, розповідає Ростислав Єрема, Старопетрівський сільський голова. Реконструкцію водогону по центральній вулиці розпочали ще у 2018 році, коли з обласного бюджету виділили першу частину коштів у розмірі 10 млн грн. За ці кошти було прокладено дві нові труби протяжністю 7,8 км. Проте наразі роботи призупинені, оскільки другого траншу у розмірі 12,7 млн грн громада так і не дочекалась.

     

    «При тому, що річний бюджет становить близько 17 млн грн, просто неможливо коштом сільського бюджету завершити другий етап робіт, – запевняє Ростислав Єрема. – Адже в цей бюджет також входить утримання дитячого садочка, спортивний клуб, комунальне підприємство «Нептун» і будинок культури, і апарат, і соціальний захист, і освітлення, і матеріальна допомога онкохворим, із серцево-судинними захворюваннями, самотнім тощо».

     

    Будівництво нової траси може остаточно знищити старий водогін

     

    Проте довго чекати на новий транш громада не може. Адже наразі «Облавтодор» із підрядниками проводять ремонт дороги Іванків – Овруч, до якої належить саме той відрізок, де не встигли замінити труби. «Якщо роботи розпочнуть зараз, існує значна загроза, що дорожники під час розширення полотна важкою технікою просто розчавлять старий водогін», – пояснює Ростислав Єрема. За його словами, якщо до ремонту водогону повернутися пізніше, у новому асфальті доведеться робити 178 отворів. «Асфальтування центральної вулиці зараз позбавлене будь-якого здорового глузду. Тому я відстоюю єдину логічну позицію: спочатку ремонт водогону, а потім ремонт дороги. Так буде по-господарськи правильно», – підкреслив він.

     

    Це питання не один раз порушували в Київській обласній державній адміністрації. «Разом із командою боремося за це майже 2,5 роки. Все викладено у 21 запиті до різних інстанцій. Ми зверталися до губернаторів, народних депутатів, голів обласних рад, в Київську ОДА, Київську обласну раду, Міністерство інфраструктури України, Кабмін», – заявив Ростислав Єрема.

     

    Отже, аби мати в кранах воду належної якості та в достатній кількості, громаді треба докласти чимало зусиль. Жителям Нових Петрівців та Лютежу доведеться продовжувати тиснути на місцеву владу, щоб отримати нові свердловини та потужніше обладнання. А владі у Старих Петрівцях – думати, як не дати закатати в асфальт старий водогін та не лишитись взагалі без води.

     

    Катерина Дорошенко

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі