Секрети гарного врожаю

     

     

    Сезон городів у розпалі. Нині, під час війни, для багатьох жителів громади вирощені власноруч овочі та фрукти стали особливо важливими. Купляти все в магазині задорого, і своє завжди екологічніше та смачніше. Щоб в усіх цього року були гарні врожаї, «Київське море» зібрало поради від місцевих городників та від науковців. Вони поділились власними секретами: навіщо разом з картоплею садити горох, що треба зробити, коли морква довго не сходить, які сорти полуниці добре родять, та розповіли ще багато цікавого і корисного

     

     

    Сорт Санте – для пюре, Беллароза – для дерунів

     

    Початок квітня цього року видався холодним і дощовим. За тиждень до Великодня лютіжанка Вікторія Духота скористалась сонячною суботою, щоб попрацювати на присадибній ділянці.

     

    – Буду експериментувати. При посадці картоплі в кожну ямку  кладу по 5 горошин, – розповідає господиня.  Бобові під час росту беруть азот з повітря не лише для власних потреб, а й «залишають» корисний елемент у ґрунті для наступної культури. А ще горох захищає картоплю від шкідника дротяника.

     

    – Маю біля хати менш ніж 10 соток, тому звертаю увагу передусім на врожайні, стійкі до хвороб сорти. А ще у кожній культурі особливо ціную смакові якості.
    Присідає біля ящика з посадковою картоплею сорту Санте, особливо смачною у пюре. Каже, що планує як мінімум два відра зібрати з шести кущів і не купувати молоду картоплю по 70 грн. Перед опусканням бульб у землю Вікторія кидає в ямку дві жмені перегною і золу.

     

    – Земля кисла, якщо на грядках росте бур’ян мокрець. Зола допомагає «розкислити» ґрунт.  Допоможуть і добрива з сульфатом калію. У Лютежі добре ростуть такі сорти картоплі, як Повінь і, чудовий для дерунів, Беллароза.

     

    – Гарним дезінфектором ґрунту є часник. Неправда, що після нього не можна саджати картоплю, – зауважує Вікторія Духота.

     

     

    – Просто після часнику треба гарно удобрити землю. Кидаю «Агролайф» на основі курячого посліду. Купляти біогумус – дороге задоволення. Маю свій, бо вирощую черв’яка «Старателя». Зимує без питань. Живе на гноярці, годую його відходами.

     

    Як зробити теплу грядку 

     

    Господиня каже, що її ділянку часто заливає дощем.

     

    – Були роки, коли вода довго по самі кісточки стояла. Врятували теплі грядки, бо мають вищий  рівень. Цьогоріч посаджу на них огірки. Зараз розсада в хаті, але її не можна перетримати у приміщені ні більш ніж три тижні.

     

    Для теплої грядки треба вибрати землю на 50 см вглиб. Покласти свіжий послід, далі – бур’ян і засипати землею. Послід буде перегнивати, і навіть за низьких температур повітря рослинам буде тепло. Головне, щоб не діставали гною корінням. На зиму ці грядки заправляю бур’яном. Навесні маю перегній з купою поживних речовин. Бур’ян – це взагалі ваш успіх. Не розумію тих, хто з ним активно бореться, викидає. Бур’ян може також піти на мульчування кущів і дерев. Пані Вікторія розгинається, хоче показати ще безлисті кущі в кінці городу.

     

    – Це смородина. Дуже любить крохмаль. Щоб виросла смачна і велика, як вишня, я цілу зиму підкидала під неї картопляне лушпиння. Закінчу з картоплею на сьогодні й піду там перекопаю – тоді крохмаль піде, куди йому треба.

     

     

    Деталі важливі: лютежанка Вікторія Духота знає як подвоїти урожай

     

    Чорнобривці відлякують кротів

     

    У Гуті–Межигірській будинки, сусідні з будинком Катерини Тулюлюк, стоять розбиті. Упродовж лютого та березня минулого року вона залишалась у селі, не мала можливості евакуювати хвору 85-річну маму. Жінки дивом вижили, бо прильоти були за лічені метри від їхньої хати, уламки побили шифер на даху. Останні бомби на їхньому городі впали 31 березня.

     

    – А за день до того я вже білила дерева в садку, – всміхається Катерина Василівна. На її обличчі, як і рік тому, плями від побілки. Йдемо дивитися ділянку. Має 60 соток.

     

    На городі з землі стирчать палиці з бляшанками, що тарахкотять на вітрі. Господиня каже, що таку шумну «дискотеку» не люблять кроти. Ще вони не переносять запаху чорнобивців.

     

    – Цієї весни погода відтермінувала нам усі строки посадки, – продовжує Катерина Василівна. – Лише у парничку 31 березня посіяли помідори шести видів, капусту, редиску. На огірочки цього року взяли голландське насіння, спробувати гібрид, що не треба запилювати. Минулого року їх теж 2 квітня посадили, але вдарили морози, й урожай пропав. Довелося пересіювати. Садила багато, бо розраховували, що війна швидко закінчиться. Люди повертатимуться, і їм треба буде щось їсти. Й огірків було дуже багато – закривали, роздавали всім. Морква поганенько спочатку росла. То ми нагріли води до 60 градусів. На літр чайну ложку соди додали, поклали у мішечок насіння і замочили на добу. Потім промили чистою водою, і морква за 5 днів зійшла. У середині квітня картоплю в Гуті-Межигірській не садили, бо ще не з’явилися листочки на троянді.

     

    – Земля у нас у селі легка, як річковий пісок, – картопля таку любить, хоч ґрунт і бідний для землеробства. Треба добрива додавати. Для боротьби з дротяником Катерина Василівна радить після збору врожаю картоплі засіяти ділянку гірчицею.

     

     

    Вродили на славу: Катерина Тулюлюк з Гути-Межигірської минулого року пригощала огірками майже усіх постраждалих від війни сусідів

     

    Півтора відра полуниці з трьох соток

     

    Жителька Нових Петрівців Зінаїда Стороженко вирощує полуницю.
    – Займаюся цим сама. Син добре заробляє в IT (ай–ті), то йому це не цікаво. Каже, що це мій вибір ходити на роботу ще й на грядках копирсатися. Хоча, якщо прошу щось скопати, то  допомагає, бо в мене хвора спина. Під полуницю на городі відвела 3 сотки. У червні планую збирати 35 кг ягоди за день, – каже пані Зінаїда.  Продає не лише полуницю.

     

    – Навесні мій сезон на ділянці починається з квітів. Багато вкорінюю троянд, – продовжує розповідати
    господиня. – Сію сон–траву, це малопопулярна лісова квітка, але має дуже гарний вигляд, виставляєш фото в інтернет, і хтось обов’язково захоче придбати. Пізніше розквітають півонії, гладіолуси, айстри, і закінчується це все хризантемами восени. На полуницю настає ще один сезон у вересні, коли триває продаж саджанців. У квітні також продаю саджанці.
    Зінаїда Стороженко каже, що вирощує сорти, які показали себе впродовж 10–15 років.

     

    – Є ще навіть радянські, як-от рання родюча Ольвія. Єдине, що в ній не подобається, боїться дощу – де на ягоду потрапляє крапля, відразу гниль. Приглядається і до нових більш стійких до хвороб сортів.

     

    – Мені дуже сподобалась полуниця Мармелада. Вже продаю саджанці. Одна ягода 55 грамів заважує і смачна. Людям уже набридла магазинна полуниця, тверда, бо її чимось, напевно, обробляють для транспортування. Хочеться, щоб ягода була м’яка. Щоб не хрумтіла в роті, наче огірок. Господиня гарних результатів чекає ще від сорту Пегас.
    – Пізній і може на одному місці 6 років родити. Ту ж Ольвію треба на третій рік пересаджувати. У мене без кінця сівозміна, культури мандрують по городу. У середині квітня біля полуниці треба згребти старе листя. Обробити від зимових шкідників землю.

     

    – Хімікатами намагаюся не труїти, беру екопрепарати, – додає жінка. – Далі прополювання, і вкриваю міжряддя сосновими гілками. Полуничка тоді чиста, бо лежить не на ґрунті. Інші кладуть на ділянку агроволокно з отворами для полуниці. Але для мене це не підходить, бо тоді саджанців не буде. Минулого року біля метро «Героїв Дніпра» кілограм домашньої полуниці коштував 100 гривень.

     

    – Не думаю, що цього року ціни будуть нижими. Херсонщина, Запоріжжя – регіони, звідки найбільше везли в столицю полуницю, досі частково окуповані. Покупці зі «Смарагдового містечка» приїздили до мене додому, лише кілька разів чоловік возив мене в Київ допродувати кошики, що залишилися. Отже, кожен господар і господиня мають власні секрети. Запорукою гарного врожаю є правильна підготовка присадибної ділянки, родючий ґрунт, якісні добрива, сортове насіння, боротьба зі шкідниками… Але найголовнішим елементом є любов до землі.

     

     

    Корисне і красиве: жителька Нових Петрівців Зінаїда Стороженко особливу увагу на своїй присадибній ділянці приділяє полуниці і квітам

     

     

     

     

    Читайте також

    Секрети гарного врожаю

    Читати далі
    маршрутне таксі під’їхало на зупинку, жінка заходить в автобус

    Щоб зручний графік мати, треба перевізника «дістати»

    Читати далі

    Які часи – такі й колядки

    Читати далі

    Різдвяна паляниця

    Читати далі
    інструкція, як діяти, побачивши ворожий дрон

    «єППО» працює – ворожий «мопед» фіксує

    Читати далі

    5 порад від сімейної лікарки

    Читати далі

    Поспівати, потанцювати, побоксувати…

    Читати далі

    Правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів

    Читати далі

    Святий Валентин – покровитель закоханих і коханих

    Читати далі

    Зимування овочів

    Читати далі

    Замов собі газету!

    Читати далі

    Козацька піца

    Читати далі

    Земля годує і наснагу дарує

    Читати далі

    У Старих Петрівцях шиють фліскі та плитоноски

    Читати далі

    Петрівськими пасками ласували на фронті

    Читати далі

    У Київської ОВА – новий голова

    Читати далі
    обкладинка газети на зеленому тлі

    Весна надії

    Читати далі
    Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв вручає нагрудний знак «За службу та звитягу» ІІІ ступеня начальнику штабу Петрівського ДФТГ Русланові Козеру

    У громаді відзначили День добровольця

    Читати далі

    Громада провела в останню путь двох захисників

    Читати далі
    упаковка світлодіодних ламп

    Лампочка нова – економія чимала

    Читати далі

    Рік великої війни – рік мужності та сили

    Читати далі

    У громаді відкрився Цифровий навчальний центр DLC

    Читати далі