Різдвяна паляниця

    Рецепт від Євгена Клопотенка

     

    «Перед Різдвом на полицях магазинів є італійський хліб панетоне, німецький різдвяний штолен та французьке поліно. Вся ця випічка, безперечно, дуже смачна та знайде свого шанувальника, але в нас логічне запитання: а де наш український різдвяний хліб? Такий, щоб перед святом можна було почастувати найрідніших, піти з ним у гості, занести бабусі й дідусю чи передати котикам з ЗСУ та переселенцям, як символ підтримки. Нам дуже захотілося, щоб з’явився аналог різдвяного українського хліба, й тому ми приготували солодку паляницю», – зазначають на офіційному сайті одного з найвідоміших українських шеф-кухарів Євгена Клопотенка klopotenko.com. Нас також захопив цей рецепт, тож з дозволу сайту ми ділимося ним з читачами «Київського моря»

     

    ІНГРЕДІЄНТИ

     500 г борошна

    250 мл кефіру 2,5 %

    2 ст. л. олії (+ 2 ст. л. соняшникової олії для змащування форми)

    200 г фруктів з узвару

    2 яйця

    3 ст. л. цукру

    10 г ванільного цукру

    100 г волоських горіхів

    10 г розпушувача

    дрібка солі

    2 ст. л. цукрової пудри (для подачі)

    1 лимон (цедра для подачі)

     

    ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

     

    Крок 1

     

    Дістаньте з узвару 200 г фруктів, вони мають бути холодними, та перебийте їх блендером до однорідного стану.

     

    Крок 2

     

    У миску всипте 500 г борошна, 10 г розпушувача та дрібку солі.

     

    Крок 3

     

    У окремій мисці збийте віничком 2 яйця з 3 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру.

     

    Крок 4

     

    Введіть яєчно-цукрову суміш у борошно, влийте 250 мл кефіру 2,5% та перекладіть фрукти з узвару. Додайте 100 г горіхів, поламаних руками.

     

    Крок 5

     

    Розкачайте тісто в прямокутник, загорніть спочатку вздовж та притисніть трішки руками, а потім – поперек. Переверніть, щоб «шви» були донизу.

     

    Крок 6

     

    Прямокутну форму, розміром 20 на 14 см, змастіть 2 ст. л. соняшникової олії. Перекладіть у неї тісто та ставте випікатися в духовку на 40–45 хвилин за температури 180 градусів.

     

    Крок 7

     

    Після цього дістаньте з духовки, дайте повністю вистигнути в формі. Потім вийміть, посипте 2 ст. л. цукрової пудри та притрусіть цедрою одного лимона.

     

    Усе. Можна смакувати.

     

    ПОРАДИ ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ:

     

    Щоб отримати найсмачніший у світі узвар, беріть суміш не лише з яблуками, а й обов’язково вудженими грушами, саме вони нададуть оригінального аромату та смаку димку. Зваріть узвар, як ви зазвичай це робите. Не поспішайте діставати фрукти, дайте напою настоятися, щоб був насиченим. Ним будете запивати паляницю.

     

    Потім відкиньте фрукти на друшляк, щоб трішки стекла рідина, та перебийте блендером до стану пюре.

     

    Щодо горіхів, то нам потрібно, щоб вони не були надто подрібнені, тому поламайте їх руками і вже тоді додайте в тісто.

     

    Кефір нам потрібен найжирніший. Різдвяна паляниця любить саме такий.

     

    Смачних свят!

     

    Передрук з сайту klopotenko.com

    Читайте також

    Секрети гарного врожаю

    Читати далі
    маршрутне таксі під’їхало на зупинку, жінка заходить в автобус

    Щоб зручний графік мати, треба перевізника «дістати»

    Читати далі

    Які часи – такі й колядки

    Читати далі

    Різдвяна паляниця

    Читати далі
    інструкція, як діяти, побачивши ворожий дрон

    «єППО» працює – ворожий «мопед» фіксує

    Читати далі

    5 порад від сімейної лікарки

    Читати далі

    Поспівати, потанцювати, побоксувати…

    Читати далі

    Правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів

    Читати далі

    Святий Валентин – покровитель закоханих і коханих

    Читати далі

    Зимування овочів

    Читати далі

    Замов собі газету!

    Читати далі

    Козацька піца

    Читати далі

    Земля годує і наснагу дарує

    Читати далі

    У Старих Петрівцях шиють фліскі та плитоноски

    Читати далі

    Петрівськими пасками ласували на фронті

    Читати далі

    У Київської ОВА – новий голова

    Читати далі
    обкладинка газети на зеленому тлі

    Весна надії

    Читати далі
    Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв вручає нагрудний знак «За службу та звитягу» ІІІ ступеня начальнику штабу Петрівського ДФТГ Русланові Козеру

    У громаді відзначили День добровольця

    Читати далі

    Громада провела в останню путь двох захисників

    Читати далі
    упаковка світлодіодних ламп

    Лампочка нова – економія чимала

    Читати далі

    Рік великої війни – рік мужності та сили

    Читати далі

    У громаді відкрився Цифровий навчальний центр DLC

    Читати далі