Різдвяна паляниця

Рецепт від Євгена Клопотенка
«Перед Різдвом на полицях магазинів є італійський хліб панетоне, німецький різдвяний штолен та французьке поліно. Вся ця випічка, безперечно, дуже смачна та знайде свого шанувальника, але в нас логічне запитання: а де наш український різдвяний хліб? Такий, щоб перед святом можна було почастувати найрідніших, піти з ним у гості, занести бабусі й дідусю чи передати котикам з ЗСУ та переселенцям, як символ підтримки. Нам дуже захотілося, щоб з’явився аналог різдвяного українського хліба, й тому ми приготували солодку паляницю», – зазначають на офіційному сайті одного з найвідоміших українських шеф-кухарів Євгена Клопотенка klopotenko.com. Нас також захопив цей рецепт, тож з дозволу сайту ми ділимося ним з читачами «Київського моря»
ІНГРЕДІЄНТИ
✓ 500 г борошна
✓ 250 мл кефіру 2,5 %
✓ 2 ст. л. олії (+ 2 ст. л. соняшникової олії для змащування форми)
✓ 200 г фруктів з узвару
✓ 2 яйця
✓ 3 ст. л. цукру
✓ 10 г ванільного цукру
✓ 100 г волоських горіхів
✓ 10 г розпушувача
✓ дрібка солі
✓ 2 ст. л. цукрової пудри (для подачі)
✓ 1 лимон (цедра для подачі)
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
Крок 1
Дістаньте з узвару 200 г фруктів, вони мають бути холодними, та перебийте їх блендером до однорідного стану.
Крок 2
У миску всипте 500 г борошна, 10 г розпушувача та дрібку солі.
Крок 3
У окремій мисці збийте віничком 2 яйця з 3 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру.
Крок 4
Введіть яєчно-цукрову суміш у борошно, влийте 250 мл кефіру 2,5% та перекладіть фрукти з узвару. Додайте 100 г горіхів, поламаних руками.
Крок 5
Розкачайте тісто в прямокутник, загорніть спочатку вздовж та притисніть трішки руками, а потім – поперек. Переверніть, щоб «шви» були донизу.
Крок 6
Прямокутну форму, розміром 20 на 14 см, змастіть 2 ст. л. соняшникової олії. Перекладіть у неї тісто та ставте випікатися в духовку на 40–45 хвилин за температури 180 градусів.
Крок 7
Після цього дістаньте з духовки, дайте повністю вистигнути в формі. Потім вийміть, посипте 2 ст. л. цукрової пудри та притрусіть цедрою одного лимона.
Усе. Можна смакувати.
ПОРАДИ ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ:
Щоб отримати найсмачніший у світі узвар, беріть суміш не лише з яблуками, а й обов’язково вудженими грушами, саме вони нададуть оригінального аромату та смаку димку. Зваріть узвар, як ви зазвичай це робите. Не поспішайте діставати фрукти, дайте напою настоятися, щоб був насиченим. Ним будете запивати паляницю.
Потім відкиньте фрукти на друшляк, щоб трішки стекла рідина, та перебийте блендером до стану пюре.
Щодо горіхів, то нам потрібно, щоб вони не були надто подрібнені, тому поламайте їх руками і вже тоді додайте в тісто.
Кефір нам потрібен найжирніший. Різдвяна паляниця любить саме такий.
Смачних свят!
Передрук з сайту klopotenko.com
Читайте також

Секрети гарного врожаю

Щоб зручний графік мати, треба перевізника «дістати»

Які часи – такі й колядки

Різдвяна паляниця

«єППО» працює – ворожий «мопед» фіксує

5 порад від сімейної лікарки

Поспівати, потанцювати, побоксувати…

Правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів

Святий Валентин – покровитель закоханих і коханих

Зимування овочів

Замов собі газету!

Козацька піца

Земля годує і наснагу дарує

У Старих Петрівцях шиють фліскі та плитоноски

Петрівськими пасками ласували на фронті

У Київської ОВА – новий голова

Весна надії

У громаді відзначили День добровольця

Громада провела в останню путь двох захисників

Лампочка нова – економія чимала

Рік великої війни – рік мужності та сили
