Темні часи

    ілюстрація до теми номера

    Як наша громада готується до відключень електроенергії

     

    Цього місяця ворог здійснив спроби занурити нас у темряву. Відключення світла торкнулися частково й Петрівської громади. Комунальні підприємства, медичні та навчальні заклади, магазини мають бути готові до життя в умовах нових викликів. У якому режимі нам доведеться жити в разі перебоїв електропостачання? Своїми планами діляться сільський голова, медики, освітяни, підприємці

     

    «ЗОЛОТІ» ГЕНЕРАТОРИ

     

    – Фактично в кожній комунальній установі – хай то школа чи садочок, будинок культури – в нас є генератори.  Туди, де немає, ми їх от-от купимо, гроші на це ми виділили, – розповідає Петрівський сільський голова Радіон Старенький. – Але їх завдання – тимчасове енергоживлення, вони не зможуть повною мірою забезпечити функціонування закладу. Передусім нам потрібно встановити генератори на котельнях, які залежні від електроенергії.

     

    У нашій громаді від наявності електрики залежить і водопостачання та каналізування.

     

    – Таких потужних генераторів у нас немає, – констатує Петрівський сільський голова. – Вони дуже дорогі, у сільському бюджеті немає таких коштів. Тож ми намагаємося змінити цільове призначення коштів, виділених нам з державного бюджету на початку року на очистку озера Канево. Очистку зробити ми не можемо, це нам забороняє відповідна постанова Кабміну, та й нелогічно нині витрачати кошти на такий проєкт з благоустрою. Тому ці майже 11 мільйонів гривень хочемо спрямувати на придбання генераторів. Але немає гарантії, що нам вдасться це зробити.

     

    Для підтримання водопостачання потрібні потужні генератори, по суті невеликі електростанції. Лише на Нові Петрівці для подачі води й роботи очисних споруд необхідно три генератори потужністю 80 кВт, пояснює Радіон Старенький. Оскільки свердловини в селі роззосереджені, то ці електростанції треба буде переміщати, тобто воду, в такому разі, подаватимуть за певним графіком. Але поки що цих електростанцій у громади немає.

     

    На позачерговій сесії, що відбулася 5 жовтня, депутати Петрівської сільської ради ухвалили рішення направити кошти на придбання 12 генераторів: двох потужністю 80 кВт, а також по п’яти на 50 і 40 кВт. Але поки справа дійде до купівлі, ціни можуть змінитися так, що на все не вистачить. Проблема ще й з перерахуванням коштів через держказначейство. За систему оповіщення заплатили, наприклад, тільки наприкінці вересня, а документи на оплату до казначейства подавались за чотири місяці до цього.

     

    ілюстрація до статті - генератори
    Вчасне обслуговування: працівники магазину «Будівельний двір» у Старих Петрівцях Олег Півень (стоїть) та Юрій Пащенко перевіряють роботу генератора на випадок відключення електроенергії

     

    Попит на це обладнання величезний, хоч ціни й кусаються, розповідає начальник сервісного центру ТОВ «НТТ Енергія» Олександр Кривенко. Клієнти компанії є й у нашій громаді.

     

    – Ті, хто має генератори, намагаються їх швидко обслужити на зиму, в людей і газові генератори стоять на 12, 16 кВт, є на 50 у приватному будинку. Також отримуємо багато питань щодо придбання, – каже Олександр Володимирович. – Вибір є будь-який, але постачання ускладнене. В нас на складі зараз нічого немає, працюємо лише під замовлення.

     

    ЯК «ВИКРУЧУЮТЬСЯ» МЕДИКИ

     

    Українська медична інформаційна система дедалі більше переходить в електронний формат. І в разі вимкнення світла, як це ставалося кілька разів у жовтні, перед нашими медиками постають нові виклики.

     

    В. о. директора КНП «Петрівський консультативно-діагностичний центр» Леся Борисенко розповідає, як працювали без електрики:

     

    – Лікарський прийом вівся в плановому режимі. Водночас прийом електронних карток у пацієнтів був утруднений. Лікарям доводилося вносити дані вже в неробочий час, коли було світло. У вересні цього року ми отримали від Київського обласного департаменту охорони здоров’я шість ноутбуків. Завдяки цьому зможемо за відсутності електроенергії видавати лікарняні листи та надавати електронні направлення з використанням Wi-Fi. На жаль, діагностичний центр не має достатньої потужності генераторів, тому без світла не може працювати наша УЗД-діагностика, фізкабінет.

     

    Наразі генератор є лише в Центрі первинної медико-санітарної допомоги в Нових Петрівцях, інші амбулаторії його не мають.

     

    Директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Петрівської сільської ради Людмила Ніколаєнко пояснює:

     

    – Ми маємо вносити всі дані про пацієнтів на прийомі, всі епізоди, в медичну інформаційну систему. Якщо світла немає, можемо не встигнути зробити цього вчасно. Тобто можуть бути перебої з відкриттям чи подовженням лікарняних. Звичайно, щойно в нас з’являється можливість, ми намагаємося усувати всі затримки. Як варіант, розглядаємо можливість працювати на ноутбуках і роздавати інтернет з власних телефонів. Ми так уже пробували, спрацювало. Морально ми були готові до таких викликів, але тиждень з 10 жовтня протестував, наскільки ми готові фізично.

     

    Дуже важливий момент – дотримання температурного режиму зберігання вакцин.

     

    – Усі вакцини та препарати, що мають особливі вимоги до температурного режиму зберігання, у нас зберігаються в одному місці, підключені до резервного джерела живлення. Якщо температура в холодильниках відходить від необхідної позначки, вмикається генератор, – каже Людмила Олександрівна.

     

    У Центрі первинної медико-санітарної допомоги продумали логістику, щоб вакцинація була забезпечена в тому місці, де відбуватиметься щеплення, і мешканці громади не відчували жодних незручностей. Кабінет вакцинації від COVID-19 працює на базі Старопетрівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, куди щоденно доставляється необхідна кількість вакцин. Але мешканці нашої громади, що звернуться до Новопетрівської амбулаторії, можуть отримати цю послугу й тут. Дитячі вакцини доставлятимуть у всі амбулаторії за графіком.

     

    Дні, в які проводитимуть планові щеплення для дітей та дорослих, слід уточнювати у свого сімейного лікаря чи педіатрів.

     

    Водночас Людмила Ніколаєнко сподівається, що генератори для всіх амбулаторій вдасться придбати вже до кінця жовтня, тоді ними покриють можливі порушення електропостачання.

     

     

    ілюстрація до статті - сонячна станція
    Зв’язок забезпечить енергія Сонця: потужності мініелектростанції в Новопетрівській амбулаторії вистачає
    для зарядки телефона, коли немає світла

     

    – Ще в межах проєкту «Енергозабезпечення громад – SOS» нам надали дві сонячні мініелектростанції. Одна стоїть у Новопетрівській, інша – в Лютізькій амбулаторії. Коли не було світла, ми вже пробували заряджати їх. Ці пристрої малопотужні, але зарядити телефони лікарям достатньо, тобто зв’язок у нас буде забезпечений, – запевняє директорка нашого ЦПМСД.

     

    ПЕРЕНЕСЛИ УРОКИ НА ІНШУ ПОЛОВИНУ ДНЯ

     

    Педагоги під час відключень світла в Нових Петрівцях виходили з ситуації по-різному, залежно від формату навчання.

     

    – Ми перенесли уроки на іншу половину дня, – ділиться директорка Новопетрівської гімназії № 2 Ніна Клебан. – Навчання в нас дистанційне, і без світла багато дітей не могли під’єднатися. Але загалом майже сто відсотків дітей виходять на уроки. Виконують усі завдання, але їм важко, звичайно. І вчителям важко, якщо проводити урок так, як слід. Здебільшого діти змінилися за цей час війни – подорослішали. Також відчувається, що їм бракує живого спілкування.

     

    «НЕМАЄ СВІТЛА – НЕМАЄ РОБОТИ»

     

    Виклики енергетичного фронту ускладнюють роботу й нашим волонтерам, зокрема тим, які плетуть «кікімори» для воїнів.

     

    – Зараз дівчата працюють, темп тримають, ходять кожен день плести, роботи вистачає. А без світла це буде зовсім не та швидкість, – занепокоєна волонтерка з Гути-Межигірської Ірина Людвіченко.

     

    Директор меблевого підприємства Peral у Старих Петрівцях Олександр Перебийнос
    каже, що в разі вимкнення світла своїх працівників розпускатиме по домівках.

     

    – Нема світла – нема роботи. Ми не маємо, на жаль, генератора, але якби й мали, то він би не забезпечив нам виробництво, хіба що освітлення. Ми й так працюємо лише три дні на тиждень, клієнтів зараз мало. Люди здебільшого переймаються виживанням, – описує невеселі реалії підприємець.

     

    МАГАЗИНИ ВСЕ ОДНО ПРАЦЮВАТИМУТЬ

     

    Бадьоріше коментують можливі прикрощі працівники магазинів нашої громади. Бо навіть коли немає світла, люди йдуть до крамниць і їхні потреби необхідно задовольнити.

     

    – У кількох працівників була паніка, ми одразу їх заспокоїли й відправили додому, інші мужньо сказали, що обслуговуватимуть людей, – пригадує події понеділка 10 жовтня, коли був масований обстріл усієї країни, керуюча магазину «Фора» в центрі Нових Петрівців Ольга Сторубльовцева. – Світла не було, ми на генераторі, з ліхтариками, підсвічували людям, щоб вони взяли з поличок товар. Відпускали всіх, хто хотів, бо в людей теж була паніка, всі хотіли закупитися, ми не могли позбавити їх такої можливості. Того дня в мене був вихідний, але я приїхала до колективу, тому що разом веселіше й не так страшно. Все було добре, ми працювали спокійно.

     

    Генератор у магазині завжди заправлений, каже пані Ольга. Якщо звечора паливо закінчується, керуюча магазину наступного ранку їде на АЗС з каністрами, щоб люди були максимально забезпечені.

     

    – Товару в нас достатньо, довготривалого зберігання так точно, тому ми готові до випробувань, – упевнено каже жінка.

     

    У «Сільпо» в Старих Петрівцях намагаються всіляко економити електроенергію, наприклад, вимкнули всі необов’язкові холодильники, як-от з водою. Живлення генераторів на випадок зникнення світла для роботи кас вистачить. Якихось додаткових заходів наразі не вживають.

     

    А от кому перебої зі світлом взагалі не створили проблем, так це хору «Новопетрівчанка».

     

    – Учасники ансамблю збиралися й співали натхненно, як завжди, – каже директорка нашого «Центру культурних послуг» Юлія Іванова.

     

    ДОПОМОГТИ – ЦЕ НЕ СПОЖИВАТИ

     

    – Як ми можемо зменшити навантаження на енергомережі? Тільки вимкненням вуличного освітлення, що ми й зробили, як інші громади нашої області, – каже Петрівський сільський голова Радіон Старенький. – Невідомо, на який час, гадаю, що на кілька місяців точно. На жаль, обстріли саме енергетичної інфраструктури продовжуються. Ми можемо допомогти лише тим, що не споживати зайву електроенергію нашою мережею. До чого я закликаю й усіх наших жителів громади.

     

    інфографіка

     

    ***

    Наше самообмеження з 08:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00 у користуванні побутовими приладами – суттєва підтримка енергетичного фронту.

     

     

    Видатний німецький письменник Еріх Марія Ремарк сказав про війну (ще Першу світову), що в темні часи краще видно світлих людей. Будьмо такими світлими людь ми одне для одного й всієї нашої України. Можливо, це допоможе нам швидше здолати російський морок.

     

    Текст і фото – Ольга Стукало
    Інфографіка – Укренерго

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі