Йалцин Алієв: «Наші роли та піца смачніші за київські»
Власник кафе «Ягода» у Нових Петрівцях – про секрети своїх страв
Він народився в Києві, провів там дитинство та юність, але вже шість років живе в нашій громаді та до столиці не рветься. На шляху до своєї першої мрії змінив кілька робіт, набувши на кожній корисний досвід. Уже два роки він готує піцу та суші у власному кафе «Ягода» у Нових Петрівцях. Усі знають його як Яша, а звати його Йалцин. Йалцин Алієв ділиться з читачами секретами смачного меню і своєю новою мрією
ЧОМУ САМЕ КАФЕ
– Після школи я думав піти в армію, але туди не взяли за станом здоров’я. Мої батьки завжди були приватними підприємцями, мали свої магазини. Батько має власне кафе кавказької кухні в Києві. За його прикладом я теж вирішив, що кафе – це моє. На початку трошки працював у батька, але потім пішов своїм шляхом – у європейську та японську кухню. Загорівся думкою: хочу своє кафе, власну справу. Попрацював у багатьох закладах, щоб зрозуміти, що це таке і як воно працює. Був спочатку офіціантом, потім барменом, кухарем. Врешті знайшов підходяще для себе приміщення та почав тут працювати. Назвали кафе «Ягода» – за назвою масиву Ягідного. Наша «Ягода» працює вже два роки, готуємо суші та піцу, розвиваємося.
СТРАВИ ПРОСТІ, АЛЕ З СЕКРЕТОМ
– Головне – знати рецептуру, правильно замаринувати рис, витримати його за правильної температури, правильно накласти роли та правильно їх приготувати. Це «секрет» приготування суші (усміхається).
Я сам їжджу за продуктами для наших страв. Постачальники привозять тільки певні компоненти для суші – бокси, палички, ікру, яка постачається з Японії. Те, що я не можу купити сам.
Піцу робимо найзвичайнісіньку – на просте дріжджове тісто. Готувати її мене якось навчили на одній з робіт. Для тіста потрібна правильна пропорція цукру, солі, борошна, дріжджів та води. Та головне – любов до продуктів і правильне їх приготування. Як кажуть, не вкладеш любов, буде недобре.
До речі, борошно для піци в нас тутешнє, від «Цар-Хліба». Воно найкраще. Пробували й інше, наприклад, білоцерківське, але виходило щось не те.
У нас своя пропорція соєвого соусу до суші, свій соус для піци. В народі цей соус називають «бешамель», але кожен доводить до свого смаку. Ми готуємо соус за власним рецептом. Рецепт я не скажу (усміхається). Тільки складники – це вершки, часник, вершкове масло.
ЗАМІСТЬ СУШІ «РОБИВ» АВТОМОБІЛІ
– Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, я був тут. Як і всі чоловіки, ми будували блокпости, тягали мішки. В мого дядька є своя СТО, то працювали з ним там – «робили» для ЗСУ, тероборони автомобілі.
«Ягода» тоді зачинилася на п’ять місяців: людей не було, нічого в Україну не постачали й ми не могли придбати навіть сир і рибу, потрібні нам для ролів.
Усі три місяці я займався тим, що лагодив автомобілі. Допомагали громаді, чим могли.
Потім трошки налагодилась логістика і ми почали відновлювати роботу. Ціни на всі інгредієнти піднялися вдвічі, на жаль. Можна сказати, ми знову почали з нуля.
Певний процент прибутку даємо на ЗСУ. Робимо знижки для наших воїнів, кавою їх пригощаємо.
У мене немає знайомих, які постраждали від російських обстрілів, але я розумію, що в багатьох людей пошкоджені оселі. Тому коли побачив оголошення від сільради, що можна громаді допомагати на благодійних ярмарках, одразу долучився своїми призами – сертифікатами на наші страви. Люди вже приходили й пригощалися, дякували.
Можна замовити в нас доставку, поки що вона платна. Я орендую авто, щоб доставляти наші смаколики по всій громаді. Робимо знижки на попереднє замовлення (якщо замовити вчора на сьогодні) – 10 відсотків, а також на день народження.
«НА ПРОДУКТАХ НЕ ЕКОНОМИМО»
– Ми відрізняємося тим, що дуже смачно готуємо. Наші роли та піци з великою грамовкою – вони ситні та великі. У стравах багато риби, багато сиру, ми продуктів не шкодуємо. Тому люди нас люблять. Клієнти кажуть, що наші страви смачніші за київські, мережеві. Дуже багато хто чекав, коли ми знову запрацюємо.
Моя мрія – розвинути свою справу. Те, що ми робимо зараз, – лише мінімум. Можна робити багато іншого з японської кухні – локшину, воки, можна додавати інші піци, наприклад, кальцоне. Я хотів би мати мережу з трьох-чотирьох таких невеликих закладів. Але до того має збутися наша інша спільна для всіх мрія – про перемогу України.
Для нас якість – це найголовніше. Нехай я втрачу гроші, але зроблю класно і смачно. Репутація для мене важливіша за все. Приходьте до нас, у нас смачно!
📍Адреса: с. Нові Петрівці,
вул. Соборна, 82
Замовлення робіть
за телефоном
📞+38 068 330 1000 (Яша)
Текст і фото – Ольга Стукало