Війна і діти

    Керівниця Служби у справах дітей Петрівської сільської ради Ольга Мельник розповідає про евакуацію дітей із прифронтової зони, оздоровлення маленьких жителів нашої громади та підтримку тих, хто залишається за кордоном

     

    КОЖНА ДИТИНА ПОТРЕБУЄ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ

     

    – У нашій громаді є кілька сімей, які готові на період війни прийняти до себе дітей, котрі лишилися без батьківського піклування, – ділиться Ольга Василівна. – Люди, готові надати такий прихисток, реєструються через офіційний чат-бот «Дитина не сама», проходять відповідне онлайн-навчання. Мені здається, нині всі стали добрішими, більш охоче йдуть одне одному на допомогу.

     

    Сьогодні служба бере на облік двох діток: в одного батько зник безвісти в зоні проведення бойових дій у Луганській області. А в іншого помер унаслідок поранення, якого зазнав ще під час участі в Антитерористичній операції. Цим дітям запропонують можливості для оздоровлення.

     

    – Мабуть, усі діти, які проживають у нашій прифронтовій зоні, та діти, які були на окупованих територіях, на сьогодні перебувають у складних життєвих обставинах. Можливо, не за критеріями законодавства, ми їх не всіх беремо на облік служби, але намагаємося допомогти кожному в питаннях евакуації, оздоровлення. Тим паче що є благодійні організації, які підтримують у цьому. Бо, на мою думку, кожна наша дитина потерпіла насамперед від психологічного насильства. Хоча зараз це може бути не помітно, але накопичений стрес від пережитих вибухів і сирен, на жаль, дасться взнаки. Тому кожна дитина потребує особливої уваги, – каже Ольга Мельник.

     

    Якщо вам потрібна консультація чи допомога з евакуацією дитини, її оздоровлення та з інших питань, звертайтеся:

    СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПЕТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

    📍 Нові Петрівці, вулиця Новокиївська, 123

    ⌚ ПН-ЧТ 8:00-17:00 (обідня перерва: 12:00-13:00)

    ⌚ ПТ 8:00-16:00 (обідня перерва: 12:00-13:00)

    📞 +38 067 356 5549

     

    Наприклад, у липні 12 наших діток відпочили в таборі «Водограй» Мукачівського району Закарпатської області. Перевагу віддавали дітям, батьки яких призвані до лав Збройних сил України або уклали контракт з нашим ДФТГ, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, іншим пільговим категоріям.

     

    Крім того, діти з громади відпочивали в таборі «Перлина Придністров’я» в Івано-Франківській області, шестеро їздили в екскурсійну подорож до Угорщини, батьки оплачували лише проїзд по території України. У серпні 25 діток пільгових категорій відпочивають в українському Прикарпатті, в таборі «Едельвейс».

     

    Десять днів в Угорщині: 25 дітей з Київщини, зокрема й шестеро з нашої громади, побували в туристичній подорожі в Балатонлелле
    Десять днів в Угорщині: 25 дітей з Київщини, зокрема й шестеро з нашої громади, побували в туристичній подорожі в Балатонлелле

     

    НАШІ ДІТИ СЬОГОДНІ У ПОЛЬЩІ, ІТАЛІЇ, НІДЕРЛАНДАХ

     

    Евакуацію дітей служба почала здійснювати з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Благодійні організації та благодійні фонди допомагали вивозити не лише дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а й усіх інших у більш безпечні місця, здебільшого в західні області України та Польщу. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, також виїжджали до Італії, деякі сьогодні проживають там у сім’ях. Дитячий будинок сімейного типу тимчасово переміщений з території нашої громади в Нідерланди.

     

    – Коли фронт відійшов від нашої території, багато опікунів з дітьми почали повертатися. Водночас значна частина ще за кордоном, ми постійно тримаємо зв’язок з ними. Моніторимо, чи не порушуються права дитини за кордоном, – розповідає Ольга Василівна.

     

    38 ДІТЕЙ ГОТУЮТЬСЯ ВИЇХАТИ В РУМУНІЮ

     

    Якщо ви хвилюєтесь за безпеку своїх дітей в Україні, то можете взяти участь у програмі евакуації дітей за кордон. Інформацію про такі можливості службі передає Київська обласна державна адміністрація. Вже сформовані списки для виїзду до Румунії від Петрівської громади. Об’єднання «Боротьба за свободу» з Румунії пропонує до припинення військового стану в Україні надати нашим діткам тимчасовий прихисток та сприяти в отриманні статусу тимчасового захисту.

     

    – Групи дітей евакуюємо у супроводі дорослих. Ми наголошуємо, що діти їдуть не на тиждень-два і, можливо, не на місяць, а зазвичай, до закінчення війни. Бо та країна, яка приймає, не розуміє, як можна повернути діток туди, де триває війна. Батьки мають це усвідомлювати. Дітей влаштують в установи, де за ними буде відповідний догляд, а також забезпечено проживання, харчування, дозвілля, підтримка психолога, – уточнює Ольга Мельник.

     

    ПІДЛІТОК САМ ВИЇХАВ З ОКУПАЦІЇ

     

    Служба також реагує, коли діти з’являються на території громади без супроводу батьків. У нас є один такий підліток – він сам перейшов усі блокпости та виїхав з тимчасово окупованої частини Запорізької області. Батьки залишились там, але, очевидно, сприяли йому з виїздом. Сюди він приїхав до тітки. Служба взяла дитину на облік як позбавлену батьківського піклування, їй призначено піклувальника. Такий статус підліток матиме на період війни, поки не з’єднається з родиною. Дитина нині живе на території громади та збирається вступати у виш.

     

    Також працівники служби у справах дітей постійно відвідують родини, де можливе насилля чи ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків або інше порушення прав дітей.

     

    © Текст – Ольга Стукало. Фото – Київської обласної військової адміністрації та Ольги Стукало

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі