Купила мама мені коня

    У кінно-спортивному клубі «Balaton Horse Club» у Нових Петрівцях живуть сорок коней. Більше половини цих тварин – приватні, тобто клубу не належать, а мають переважно юних власниць, які вчаться верхової їзди, зокрема конкуру

     

     

    Якось Анастасія Сулейманова переглянула фільм «Східний вітер», в якому головна героїня знаходить спільну мову з дуже норовливим конем і бере участь у змаганнях з конкуру. Конкур – змагання з подолання перешкод верхи на коні. Після цього Настя також захотіла ближче познайомитися з кіньми. Її батьки знайшли дитячий кінно-спортивний табір «Буча», дівчинка разом зі своєю сестрою-близнючкою Лізою почали опановувати верхову їзду.

     

     

    – Ми десь рік їздили туди на заняття зі Старих Петрівців. Про кінний клуб у сусідньому селі ми нічого не знали. Якось мама поскаржилася знайомим, які знімали будинок у котеджному містечку «Балатон», що далеко їздити. А ці знайомі нам підказали, що тут є свій кінний клуб. Мені ідея міняти місце тренувань спочатку не сподобалася, – зізналася 14-річна Анастасія. – Але коли ми побачили Balaton Horse Club, я погодилася. Ми сюди ходимо з 1 грудня. Дуже рада, що переїхали, зараз взагалі не шкодую.

     

     

    Рік тому батьки подарували дівчинці власну кобилку Ауріку. А її сестрі-близнючці Лізі дістався кінь Багровий. Дівчата тренуються чотири рази на тиждень.

     

     

    – Найбільша мрія – потрапити на європейський турнір, – поділилася Анастасія.

     

     

    Нещодавно і мама дівчат-близнючок Катерина Сулейманова купила собі власного коня і також почала вчитися їздити верхи. Усі троє коней живуть у пансіонаті для коней у Balaton Horse Club. Тут за ними доглядають досвідчені конюхи й конярі.

     

     

    – До нашого клубу на заняття вже цілими сім’ями їздять. Наприклад, Калашникови – тато, мама й двоє дітей, – додав про родинні традиції Ігор Торгонський, власник Balaton Horse Club, любитель коней і аматор з конкуру, архітектор і бізнесмен, який побудував котеджне містечко «Балатон».

     

     

    Проте, щоб навчитися верхової їзди, не обов’язково мати власного коня. Аріна Луценко зі Старих Петрівців вже два роки займається, орендуючи під час уроків клубних коней.

     

     

    – Мені дуже подобається. Тут дуже добрі, чуйні люди. Зі школи я їду сюди. А влітку я тут була щодня зранку до вечора. Мене о 8-9 ранку завозили, і я тут лишалася до 18-19. Найскладнішим було знайти спільну мову з конем, а ще страшно було почати стрибати з конем. Тепер я це обожнюю.

     

    – Я спілкувався з тренером: Аріна завзята, їй все вдасться. Зараз дівчина орендує досвідченого коня Евереста. Цей кінь – мій вчитель. Йому вже 16 років. Аби з ним порозумітися, треба мати характер, – пояснив Ігор Торгонський, знайомлячи нас із одним зі своїх улюблених коней.

     

     

    Головний тренер клубу – спортсмен міжнародного класу Роман Ведмідь, який з конкуру представляв Україну в Австрії, Бельгії та інших країнах Європи. Під його вихованням коні вийшли на рівень гран-прі – в конкурі це найвищий рівень змагань зі стрибками на висоту 150 см.

     

     

    – У мене щодня 7-8 учнів. Тренування тривають годину. Ми двічі на тиждень стрибаємо. У вівторок робимо для коней гімнастику. У п’ятницю –проходження маршруту, підготовка до стрибків. Решта днів – виїздка, – розказав програму тренувань для спортсменів із конкуру Роман Ведмідь.

     

     

    – Мої коні люблять турніри. Вони драйвують, викладаються, знають, що таке перемога, що їх зацілують, відчувають емоції. У нас всі коні виховані з любов’ю, залюблені, спокійні, адекватні, – додав Ігор Торгонський.

     

     

    СКІЛЬКИ КОШТУЄ?

     

    Абонемент початківця: 6 000 гривень / місяць

    Абонемент спортсмена: 10 000 гривень / місяць

    Вартість пансіонату для коня: 10 000 гривень / місяць

     

    Вартість 2-річного коня, якого треба виховувати, – 5 000 доларів

    Вартість титулованого коня з Європи –70-150 тисяч доларів

    Вартість коня, який стрибає на олімпійському рівні, – 1 000 000 євро

     

     

    Balaton Horse Club

    📍 Нові Петрівці, вулиця Озерна, 1 (котеджне містечко «Балатон»)

    🌐 horseclub.balaton.ua

    📞 +38 096 072 5555

     

    © Текст і фото – Марія Саманюк

     

     

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі