«Червона зона» й нові виклики для мешканців громади

    Чи є черги на вакцинацію? Як працюють магазини в Петрівській громаді? Хто ходить до школи, а хто знову на дистанційному навчанні? Особливості життя за новими правилами карантину з’ясували журналісти «Київського моря»

     

    Із запровадженням каран­тинних обмежень у червоній зоні Київщини пані Вален­тина з Нових Петрівців си­дить вдома. Жінка написала у листі до нашої редакції, що їй страшно вийти. Крім того, вона відзначила, що раніше причинами сімейних сварок була лише політика, а тепер з’явилася нова тема – ще­плення.

     

    Українське суспільство роз­кололося на тих, хто проти щеплень від Covid-19, і тих, хто засуджує людей, які від­мовляються вакцинувати­ся. Перші з різних причин не довіряють препарату, а обмеження пересуватися й працювати вважають по­рушенням прав людини. Останні – переконані, що лише вакцинація дозволить побороти пандемію, а нео­хочих щепитися називають невігласами та егоїстами.

     

    Проте чимало людей вва­жає, що їх позбавили вибору. Щоб доїхати на роботу, щоб допустили до праці, треба зробити щеплення.

     

    У ЧЕРЗІ ЗА ЩЕПЛЕННЯМ

     

    Перші дні запрова­дження «червоної зони» ознаменува­лися майже порож­нім громадським транспортом і магазинами, проте будівлю, де органі­зували пункт ще­плень від COVID-19, штурмували охочі вакцинуватися ще задовго до від­криття. Пані Ольга з Нових Петрівців розказала, що при­йшла о 6:45 й була восьмою у списку.

     

    Аби люди не простоювали даремно цілими днями й га­рантовано могли отримати щеплення у той день, коли прийшли, у Нових Петрівцях вирішили, що приймають по 100 осіб, решту просять при­ходити наступного дня.

     

    У черзі на щеплення чекала пані Алла зі Старих Петрів­ців. Жінка працює у приват­ній художній галереї в Києві. Власник закладу не напо­лягав на вакцинації співро­бітників, мовляв, кожен сам має право вирішувати: роби­ти щеплення чи ні. Проте, щоб доїхати на роботу, Алла спочатку зробила ПЛР-тест у «Сінево» за 500 гривень. Три дні минуло, й Алла ви­рішила, що її заробітку не вистачить постійно робити тести, вона прийшла вак­цинуватися на Соборну, 78 у Нових Петрівцях.

     

    Поруч із Аллою в черзі стояла пані Вікторія з Лютежа. Вона зазначила, що нейтраль­но ставиться до вакцинації. Якби не треба було для робо­ти, то не прищеплювалася б. Далі стоїть пані Оксана. Жінка хворіла на Covid-19 рік тому й вакцинуватися не збиралася, проте для роботи треба, тому вона також тут – у черзі. І так кожен – для роботи.

     

    У пункті щеплення в Нових Петрівцях, аби швидше приймати людей, троє працівниць вводять інформацію про того, кому робитимуть щеплення. Саме ця робота потребує най­більше часу. Пару секунд на введення вакцини – і мож­на виходити з кабінету. До 13 години охочі щепитися закінчилися.

     

    Пункт щеплення від COVID-19 у Петрівській громаді працює в режимі живої черги без вихідних. У наявності вакцини CoronoVac і AstraZeneca. Із собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код.

    Адреса:

    📍 Нові Петрівці, вул. Соборна, 78 (стаціонарне відділення)

     

    Проте більшість людей вер­талася до кабінету й питала довідку, щоб із тим папірцем їхати на роботу. Проте дові­док у пункті щеплень не вида­ють. Інфор­мацію про щеплення доволі швид­ко «підтя­гує» дода­ток «Дія» у смартфонах. З цього приводу в інтернеті вже поши­рений жарт: «2023 рік. За­вагітніла, на ранок проки­даєшся, а #Дія вже й батька підтягнула».

     

    Від 9 листо­пада на пунк­ті щеплення також працює команда підтримки «Дії». Тут розповідають про види Сovid-сертифікатів та шляхи їх отримання. Показують, як заходити у додаток. Допома­гають вирішувати проблеми, з якими стикаються люди.

     

    Люди шукають можливість доїхати на роботу і жартують

     

    ПРАЦЮВАТИ ЧИ ЗАКРИВАТИСЯ?

     

    Коли власник двох металобаз у Нових і Старих Петрівцях Сергій Миронов дізнався, що 30 жовтня на Київщині запроваджують червону зону карантину, почав діяти на випередження:

     

    – Я опитав, хто з моїх робіт­ників вакцинований. Таких виявилося п’ять осіб із 20. Тобто навіть упівсили пра­цювати не вийде. Треба або вакцинувати людей, або за­криватися. Тому я зібрав усіх і повіз їх на щеплення.

     

    Проте третина людей від­мовилася, вони пішли в неоплачувану відпустку:

     

    – Кажуть, якщо так, то не будемо ні вакцинуватися, ні працювати. Тепер сидять вдома, чекають, коли ситу­ація в державі зміниться. Тому доводиться працювати з тими, хто залишився, – максимально свідомими, – зазначив підприємець.

     

    На будівельному ринку частина продавців почали відпускати «крізь віконце» товар, замовлений теле­фоном або онлайн. Сергій Геннадійович відзначив, що на продажах або кількості клієнтів карантин не позна­чився:

     

    – Більшість людей не сприй­мають ситуації серйозно. Нам постійно доводиться нагаду­вати про масковий режим. А тепер ще перепитуємо про наявність сертифікатів.

     

    Чимало мешканців Петрів­ської громади працюють у столиці або Вишгороді. Із запровадженням карантин­них обмежень питання, як діставатися на роботу, стало особливо гострим. У соціальній ме­режі Facebook вони запитува­ли, чи перевіря­ють сертифікати у громадському транспорті, та на­магалися знайти попутні автомобілі, які могли би їх під­возити.

     

    ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

     

    Навіть якщо весь колектив шкіл щеплений, на навчання ходять лише 1-4 класи, а решта – займа­ються дистанційно. Ди­ректорка Новопетрівської школи № 1 Алла Тишков­ська зазначила, що вже відпрацьований механізм онлайн-навчання. Усі уроки, враховуючи фіз­культуру й образотворче мистецтво, відбуваються у програмі Zoom, домашні роботи здають у програ­мі Classroom. Про технічні несправності діти одра­зу повідомляють класних керівників у спеціальних viber-групах. Нарікань із боку батьків немає.

     

    Також директорка додала, що учителі її школи одні серед пер­ших почали вакцинуватися:

     

    – Ще у травні-червні більше половини вчителів зробили щеплення. Дехто пізніше, бо на той час перехворіли і мали довідки про одужання.

     

    Раніше Міністерство реко­мендувало після одужання від коронавірусу щепитись не раніше, ніж за три міся­ці. За оновленим наказом, це можна зробити за 28 днів (чотири тижні) від перших проявів недуги.

     

    Алла Петрівна також уточни­ла, що навіть технічний пер­сонал школи вакцинований:

     

    Я від роботи відсторонила лише одну людину з тех­нічного персоналу. У неї від COVID-19 помер чоловік, сама дуже тяжко перехворіла, і не­щодавно закінчився термін дії довідки «перехворілого». Вона зараз здає аналізи і про­ходить профілактичні огляди, чи можна зробити щеплення. Людина не відмовляється, просто боїться та хоче пере­страхуватися.

     

    Керівник комунального не­комерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Пе­трівської сільської ради Ми­кола Таборовець закликає:

     

    – Носіть маску, дотримуй­теся соціальної дистанції та вакцинуйтеся для попе­редження тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

     

    МОЗ нагадує, що вакцина від Covid-19 захищає від тяжкого перебігу хвороби, госпіталіза­ції та смерті. Редакція «Київ­ського моря» радить підви­щувати свій імунітет і зичить усім здоров’я.

     

    © Текст і фото – Марія Саманюк

     

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі