Бронетехніка з Нових Петрівців

    Понад 400 автомобілів для наших військових було зібрано на замовлення Міністерства оборони та Національної гвардії України на приватному конструкторсько-виробничому підприємстві «Українська бронетехніка»

     

    Гендиректор «Української бронетехніки» Владислав Бельбас на тест-драйві

     

    «ВАРТА»

     

    У 2015 році військові, які нещодавно по­вернулися з передової на Донбасі, вирі­шили створити сучасний броньований автомобіль, здатний рятувати життя. І за рік народився MRAP «Варта». Цей автомобіль можна використовувати для перевезення особового складу, як командно-штабну машину, самохідну мінометну установку або санітарний автомобіль для евакуації поранених.

     

    Автомобіль добре зарекомендував себе і постійно вдосконалюється.

     

    V-подібна форма днища дозволяє ви­тримати підрив на міні потужністю до 6 кг у тротиловому еквіваленті. Висо­коякісна шведська бронесталь Swebor Armor 560 забезпечує захист від прямого потрапляння кулі БЗ калібру 7.62 мм. А колеса підвищеної прохідності із захис­ними ковпаками мають централізовану систему підкачки. Якщо така машина підірветься на міні або її обстріляють із засади, вона зможе вирватися з оточення і вивезти екіпаж з-під ворожого вогню.

     

    Нині «Варта» завершує державні ви­пробування.

     

    Спеціалізовані броньовані автомобілі «Варта» й «Новатор» виготовляють у Нових Петрівцях

     

    «НОВАТОР»

     

    У 2017 році під потреби Національ­ної гвардії «Українська броне­техніка» розробила новий так­тичний броньований автомобіль «Новатор». Це бойова машина розвідки для п’яти членів екіпажу (1+4), яку можна оснащувати різ­ним корисним навантаженням. На «Новатор» можна встановити протитанко­вий ракетний комплекс, зе­нітно-ракетний комплекс, міно­метний комп­лекс, комплекс радіорозвідки, комплекс ра­діоелектронної боротьби або ра­дарні комплекси.

     

    На параді на честь 30-річчя Незалежності України Мініс­терство обо­рони показало «Новатори», оснащені протитанковими ракетними комплексами «Скіф». Гене­ральний директор «Української броне­техніки» Владислав Бельбас пояснив:

     

    – Бойові модулі дуже складні. Передусім необхідна система стабілізації, бо машина їде бездоріжжям, її хитає, тож без стабілі­зації ніколи не влучиш.

     

    Нині «Новатор» прохо­дить підконтрольну екс­плуатацію в Міноборони і Нацгвардії.

     

     

    БРОНЮВАННЯ

     

    Для створення цих могутніх автомобілів у Нових Петрівцях немає автомобільно­го заводу. На дрібносерійному виробни­цтві зайнято близько ста осіб. Механіки вручну збирають десятки броньованих автомобілів на рік.

     

    Виготовлення корпусів, або «броньо­ваних капсул», як зазначив Владислав Бельбас, – це найскладніша робота.

     

    – Проблема оброблення броньованої сталі полягає в тому, що під час зварювання, свердління або інших робіт вона втрачає свої властивості. Тому слід неухильно дотримуватися спеціальної технології виробництва й оброблення такої сталі. Це специфічний і вкрай складний процес, – пояснив гендиректор підприємства.

     

    Автомобілі «Української бронетехніки» забезпечують 100% захист.

     

    – Міністерство оборони проводило відстріл елементів корпусу, скла, бол­тів з’єднання, швів зварювання, зам­ків дверей. Намагалися знайти слабкі місця. Наша техніка витримала всі випробування і підтвердила заявлені властивості: захист від кулі 7,62 набою 57-Р-323 39 мм зі швидкістю 850 м/с з дистанції 10 м, – уточнив Владислав Володимирович.

     

    Підприємство займається бронюван­ням не лише військової техніки, а й цивільних авто. Компанія вже роби­ла бронювання прихованого типу для транспорту високопосадовців. Імена клієнтів гендиректор залишив у секре­ті. Зовні броньовані автомобілі не від­різняються від звичайних.

     

    Робота з бронювання одного автомобіля може тривати більше місяця, вартість такої послуги прораховується для кож­ної марки авто індивідуально.

     

    – Умовно бронювання можна порівняти з вартістю нових машин марки Skoda. Якщо брати автомобілі представниць­кого класу – це не так багато відносно вартості автомобіля, – окреслив цінові діапазони послуги Владислав Бельбас.

     

    ІНША ПРОДУКЦІЯ

     

    Від 2017 року «Українська бронетехніка» опановує нові напрямки роботи. Окрім броньовиків, розроблено лінійку мінометів калібрів 60 мм, 82 мм, 120 мм. Міно­мети 82 мм уже перебувають на озброєнні нашої армії, 60 мм – про­ходять підконтрольну експлуатацію. 120 мм – завершили повний цикл дер­жавних випробувань та очікують наказу МО щодо постановки на озброєння.

     

    Також в портфоліо компанії – лінійка боєприпасів для цих мінометів. Міно­метний постріл 60 мм вже поставле­ний на озброєння. А щодо 82 мм і 120 мм тривають дослідно-конструктор­ські роботи.

     

    Крім цього, компанія збирає зенітні установки – 23-мм спарені ЗУ-23-УБ, призначені для знищення повітряних цілей на відстані до 2500 м на висоті до 1500 м, а також ураження живої сили противника, його легкоброньованих та вогневих засобів на відстані до 2000 ме­трів в умовах будь-якої місцевості та у будь-яку пору року.

     

    © Текст – Марія Саманюк

    © Фото – пресслужба «Української бронетехніки»

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі