Вакцинація проти COVID-19: де, як і чим?

    Понад мільйон повністю вакцинованих українців і близько 100 тисяч щеплень на добу – рекорди, якими хвалиться Міністерство охорони здоров’я України. Можливості отримати щеплення, що захищає від коронавірусної хвороби, щодня зростають. Розглянемо, які варіанти доступні саме мешканцям Петрівської громади

     

    У першу чергу щеплювали людей найбільшого ризику – медиків і працівників закладів охорони здоров’я. Тож однією серед перших вакцинувалася й Ірина Фролова з Нових Петрівців: «Я працюю в реанімації в Києві. У нас старша медсестра перший раз перехворіла «на ногах», вдруге так само не надавала хворобі належного значення. Затягнула з лікуванням, і дійшло до того, що померла від COVID-19. А останні дні писала нам повідомлення: «Дівчата, вакцинуйтеся!» Коли на роботі запропонували, я одразу погодилася. Все пройшло як по маслу. У мене є син, він ще молодий, до нього черга не дійшла. Як тільки дійде, теж буде вакцинуватися. Мене дивує байдужість людей. Це ж страшно! А вони не носять масок, ходять на якісь зборища, не хочуть вакцинуватися».

     

    Нині триває четвертий із п’яти етапів вакцинації проти COVID-19, щеплюють людей віком 60+, ув’язнених і громадян із хронічними хворобами. Проте решта людей від 18 років за бажання також має можливість щепитися. Усі щеплення проти COVID-19 проводять безкоштовно. Ось чотири варіанти, як це зробити:

     

    📍 1. Пункт щеплень у Вишгороді. На жаль, у сімейних амбулаторіях Петрівської громади пунктів щеплень немає. Але можна поїхати до Вишгорода. Наразі у двох амбулаторіях загальної практики сімейної медицини роблять щеплення для всіх охочих: №1 на Кургузова, 1, і №2 на Шолуденка, 6. Головне – взяти паспорт і код ІПН. Щеплення проводять у порядку живої черги з понеділка по п’ятницю від 9:00 до 15:00 вакциною CoronaVac. Подальший розклад роботи може змінюватися. Тому ось довідковий номер телефону:

    📞 +38 04596 26 800.

     

    📍 2. Центр масової вакцинації у Києві. Їхати не обов’язково саме до Міжнародного виставкового центру, що на Броварському проспекті, 16. Періодично з’являються тимчасові центри вакцинації у масових місцях. Наприклад, від 5 по 11 липня під час фестивалю Atlas Weekend на ВДНГ працював такий центр. Також можна знайти зручний пункт вакцинації проти COVID-19 на порталі Helsi. Там база по всій столиці на 109 лікарів, до яких можна записатися на певний час.

     

    📍 3. На роботі. Якщо на підприємстві є понад 50 охочих вакцинуватися, треба подати заявку на гарячу лінію – 📞 0 800 60 20 19. Тоді в обумовлений час приїде мобільна бригада. За Петрівською громадою закріплена одна мобільна бригада, цілком можливо, що вона зможе приїхати саме до вас.

     

    📍 4. За кордоном. Безкоштовно, з можливістю обрати вакцину, роблять щеплення іноземцям у США, Румунії, Болгарії, Угорщині, Польщі, Вірменії, Об’єднаних Арабських Еміратах, на Мальдівах і Балі.

     

    Обираємо вакцину?

     

    Наразі в Україні щеплення роблять трьома вакцинами проти COVID-19:

     

    💉 AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна вакцина з доведеною ефективністю 81,3%, яку розробили Оксфордський університет і британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Станом на 5 липня на складах було близько 350 тисяч доз вакцин цього виробника. Тому зараз її дають лише тим людям, які вже отримали першу дозу й потребують другої. Їх запрошують на повторне щеплення телефоном.

     

    💉 CoronaVac (Sinovac Biotech) – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів. За наявними дослідженнями, станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами. На складах зберігається понад мільйон доз цієї вакцини. Вона найбільш доступна, саме її пропонують у центрах масової вакцинації.

     

    💉 Pfizer (BioNTech, Comirnaty) – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози з інтервалом у 21 день. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті проти COVID-19 серед осіб віком від 16 років. Цієї вакцини в Україні небагато, тому звичайній людині потрапити на таку вакцинацію – просто мрія. Головна перевага – схвалення Європейським агентством з лікарських засобів. Нібито саме після щеплення саме такою вакциною людина зможе подорожувати до ЄС без тестів і дотримання ізоляції. Проте українські документи про вакцинацію на рівні ЄС ще не визнаються – це потребує додаткових угод.

     

    Насправді обирати вакцину не доводиться. У певному місці щеплення вам можуть запропонувати лише один вид. Тому єдиний вибір, який мають українці, – вакцинуватися або ні. Сімейний лікар Олексій Черняхівський із Нових Петрівців вважає, що ніякої катастрофи в цьому немає: «Так, вакцини різні, але Pfizer просто занадто рекламований. Якщо йдеться саме про здоров’я, а не виїзд за кордон, то проблем, чим щеплюватися в Україні, немає. Вижити під час епідемії коронавірусу значно важливіше, ніж можливість мандрувати».

     

    Хороша статистика – захворіло нуль осіб

     

    Нових випадків захворювання на гостру вірусну респіраторну інфекцію COVID-19 за перші десять днів липня у Петрівській громаді не виявлено.

     

    За червень зафіксовано лише п’ять випадків нових захворювань на COVID-19 у Нових Петрівцях. В інших селах громади нових хворих не було.

     

    Такі дані оприлюднила Вишгородська районна державна адміністрація на своєму сайті.

     

    🟢 Марія САМАНЮК

    Фото – shutterstock

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі