Як спекти паску?

    Майстер-клас від власниці домашньої пекарні «Хлібно» Наталії Андрусенко

     

    Із наближенням Великодня кожна господиня задумується про те, чи пектиме сама паску, чи купуватиме готову. Хтось знає перевірені рецепти, а хтось не наважується спробувати вперше. Саме для тих, хто хоче навчитися, місцева господиня Наталія Андрусенко кілька років поспіль влаштовує спеціальні майстер-класи з випікання пасок. Цього року навчання для охочих відбувалося онлайн. Редакція «Київського моря» напросилася також. Виявилося, це не так складно, як здавалося на перший погляд. А головне – смачно й безмежно приємно, коли куштуєте те, що зроблено власноруч. Тож ми вирішили навчити й наших читачів робити два види пасок і дві глазурі.

     

    Перш за все треба придбати спеціальні паперові форми. Нам знадобиться два розміри – діаметром 7 і 9 см. Форм обидвох розмірів беремо по 10 штук. Крім того, вдома має бути такий посуд та інвентар: миска для опари, велика каструля для дріжджового тіста, ківшик для заварювання глазурі, сито для борошна, міксер, вінчик. Додатково: посипки та солодкі прикраси, що вже готові продаються у супермаркетах.

     

    Для традиційної дріжджової паски потрібні такі продукти:

     

    6 яєць
    250-300 г цукру
    0,5 л молока
    50 г «живих» дріжджів
    250 г вершкового масла
    2 пачки ванільного цукру
    50 г олії
    1 кг борошна
    100 г родзинок
    100 г цукатів

    Інші сухофрукти на ваш смак

     

    Спочатку робиться опара. Це основа для тіста. До паски входить велика кількість цукру, яєць і масла. Але цукор і жир створюють некомфортні умови для дріжджів, в яких вони не можуть «працювати» на повну силу, і тісто не підіймається. Тому необхідно спочатку «запустити» дріжджі в простому, несолодкому тісті, а потім додати решту складових.

     

    Отже, до теплого молока додаємо дріжджі, половину олії та трохи борошна, аби маса була за консистенцією, як густа сметана. Накриваємо чистим рушником і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.

     

    Приготування власне тіста розпочинається, коли ми до опари додаємо розтоплене вершкове масло та злегка збиті яйця – 4 цілих та 2 жовтки, а 2 білки залишаються для приготування глазурі. Потім додаємо цукор, ваніль, олію та все добре перемішуємо. Тепер всипаємо вимиті та просушені родзинки й цукати. Поступово додаючи борошно, замішуємо м’яке тісто, що не липне до рук. За потреби змащуємо його олією. Залишаємо в теплі на 30 хвилин.

     

    Після цього тісто можна розкладати у форми, заповнюючи їх трохи більше, ніж наполовину. Знову залишаємо на 25-30 хвилин у теплому місці.

     

    Випікаємо за температури 180 градусів 45-50 хвилин, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.

     

    Для сирної бездріжджової паски беремо:

    450 г кисломолочного сиру
    5 яєць
    400 г цукру
    1 пакет ванільного цукру
    150 г масла
    100 г родзинок
    100 г цукатів
    450 г борошна
    12 г розпушувача (2 чайні ложки)

     

    Кисломолочний сир перебиваємо блендером, масло треба розтопити. Змішуємо сир, масло, цукор, ванільний цукор, додаємо злегка збиті 4 яйця та 1 жовток. Потім додаємо борошно з розпушувачем, родзинки та цукати. Ложкою викладаємо тісто у форми на 2/3, випікаємо за температури 180 градусів 40-45 хвилин.

     

    Глазур білкова

     

    2 білки та 300 г цукрової пудри разом збиваємо міксером протягом 3-4 хвилин на максимальній швидкості. Наприкінці додаємо чайну ложку лимонного соку.

     

    Глазур без яєць

     

    1 чайну ложку желатину слід замочити у 2 столових ложках води. 250 г цукру – залити 4 столовими ложками води, помішуючи, довести до кипіння. Знімаємо з вогню та додаємо желатин. Збиваємо на максимальній швидкості 4-5 хвилин. Додаємо кілька крапель лимонного соку. Наносити глазур на паски слід ще теплою.

     

    Якщо у вас немає можливості або бажання пекти паски самостійно, але хочеться саме домашньої, а не з магазину, ви можете замовити вже готові пасочки у Наталії Андрусенко. Цього року майстриня пропонує на вибір чотири види пасок:

     

    • традиційна дріжджова;
    • сирна бездріжджова;
    • крафін;
    • цільнозернова на заквасці.

     

    Перші дві описані вище. Крафін – це дріжджова великодня випічка, в якій шари тіста промащені вершковим маслом, родзинками або іншими сухофруктами, цукатами та цедрою. Інколи в них додають ще горіхи. Шари тіста утворюють оригінальну верхівку крафіна, її не вкривають глазур’ю, а просто присипають цукровою пудрою.

     

    Домашня пекарня «Хлібно» особлива тим, що спеціалізується на хлібі з цільнозернового борошна без дріжджів і розпушувачів, на живій заквасці. Саме такий хліб радять вживати дієтологи, проте його неможливо знайти у звичайних магазинах. Кожен буханець зроблений із любов’ю, як у мами. А цього року Наталія Андрусенко вирішила зробити й паски на заквасці, цільнозернові, з родзинками та сушеною журавлиною.

     

    Усі паски по 400 г в одну ціну – по 160 грн.

    Для замовлення пишіть у viber: 0965425562.

    Для наших читачів, мешканців Петрівської громади, за кодом «Київське море» доставка безкоштовна.

     

    Рецепти записала Марія САМАНЮК

    Читайте також

    Петрівська громада заслуговує мати власний майданчик для спілкування

    Читати далі

    Музей пам’яті про героїв

    Читати далі

    Міла Веденьєва: «Дівчата одягають віночки й розцвітають»

    Читати далі

    Битва за сміття

    Читати далі

    Як спекти паску?

    Читати далі

    Валентина Головко: «Я все життя на сцені!»

    Читати далі

    Що можна, а що заборонено у піст?

    Читати далі

    Католики вже відшукали яйця, заховані великоднім кроликом

    Читати далі

    Чи йти до храму на Великдень?

    Читати далі

    «Київське море» поновлює роботу!

    Читати далі

    Фарбований лис. Як Старенький змінював політичні партії і нарешті «позеленів»

    Читати далі

    «Любі друзі» Старенького. Як оточення Новопетрівського сільського голови розжилося земельними ділянками

    Читати далі

    Veolia бере участь у тендері на збирання відходів із території Петрівської громади

    Читати далі

    Попри пандемію, на Київщині зросла кількість підприємців

    Читати далі

    Розпочався запис дітей до Новопетрівського дитсадка «Петрик»

    Читати далі

    Обласна гаряча лінія щодо COVID-19

    Читати далі

    Петрівська громада вимагає вирішити проблему сміттєзвалища

    Читати далі

    У Нових Петрівцях згорів будинок пенсіонерів

    Читати далі

    Прокуратура розпочала перевірку законності маєтку Кличка у Лютежі

    Читати далі

    Жителі Старих Петрівців перекрили рух дорожньої техніки, щоб захистити водогін

    Читати далі

    Вибори у Петрівській громаді: перші кандидати

    Читати далі

    Громада села Старі Петрівці звернулася до Президента України

    Читати далі