20 років без садка. На кошторис дитсадка «Петрик» можна було побудувати чотири садки на 980 дітей

    1 вересня щасливі дітки пішли до садочків, але не в Нових Петрівцях. Новопетрівські батьки знову вимушені віддавати своїх малюків до приватних закладів або возити у Старі Петрівці, Вишгород, Київ

     

    На цей садок місцеві жителі чекають 20 років – саме стільки у селі відсутній дошкільний заклад. На головний новопетрівський довгобуд вже освоєно понад 109 млн грн. На нього виділяли гроші і з місцевого, і з обласного, і з районного, і з державного бюджетів. Але для новопетрівської влади всього цього – замало. «З нашого бюджету ще близько 15 млн грн буде спрямовано на це будівництво», – пояснював Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький у соцмережі Facebook. Чому ж так довго і так дорого?

     

    Скільки має коштувати дитячий садок

     

    Яким має бути дитячий садок? Мінрегіонбуд встановлює чіткі ДБН (державні будівельні норми), за якими зводять усі комунальні заклади. У документі на 40 сторінках розписані найдрібніші деталі: від планування та пожежної безпеки – до розмірів дверних отворів та градуса нахилу пандусу на сходах. Для всіх садків вони однакові – і на 50 місць, і на 230.

     

    Відповідно до цих ДБН Мінрегіонбуд встановлює і рекомендовану вартість будівництва. Кошториси шкіл, дитячих садків та лікарень обчислюють за вартістю створення одного місця. Для дошкільних навчальних закладів цей показник становить 126 тисяч 537 гривень. А отже, дитячий садок на 230 місць має коштувати близько 29 млн грн. Ця сума здається замалою? Але є чимало садків, які вкладаються в цей норматив з похибкою 10-25%.

     

    Яскравий приклад – новий дитсадок «Казка» у Білій Церкві. Він також розрахований на 220 місць, його побудували протягом 2015-2018 років. Загальна вартість – 36,2 млн грн.

     

     

    У пошуках грошей

     

    Отже, звести садок на 230 місць за 29 млн доволі реально. Приблизно на цю суму орієнтувалась і Новопетрівська сільська рада, коли вперше подавала заявку до Державного фонду регіонального розвитку. Тоді садок планували збудувати за 2015–2017 роки, бюджет оцінювали у 26 млн грн. З них місцевого бюджету було 2,6 млн грн.

     

    Потім кошторис почав зростати, як на дріжджах: було ще чотири нових заявки, останню з яких нарешті затвердили. У січні цього року садок увійшов до переліку об’єктів програми «Велике будівництво», а на його завершення виділили ще 25 млн грн. На той момент на садок вже витратили близько 65 млн грн із місцевого бюджету, 10 млн грн з обласного, 10 млн грн з районного. Чому ж так дорого?

     

    Генеральний підрядник «Роги і копита»

     

    У 2017 році тендер на будівництво садочка виграла компанія «АМК РЕМ БУД». За 40 млн грн упродовж чотирьох років вона мала завершити будівництво. В цю вартість входило все – навіть столові прибори та ліжечка.

     

    За даними Єдиного державного реєстру, «АМК РЕМ БУД» – це невелика компанія, зареєстрована в с. Синяк на Київщині. Її директор Куковенко Андрій Михайлович одночасно є депутатом Синяківської сільської ради Вишгородського району. Розмір статутного капіталу «АМК РЕМ БУД» – 1 000 грн. Це означає, що за законом, у разі невиконання своїх зобов’язань, компанія нестиме відповідальність лише у межах однієї тисячі гривень.

     

    Ця компанія – тендерний фаворит державних закупівель по всій Київщині. За чотири роки вона виграла 135 тендерів на суму 1,3 млрд грн, за даними офіційного сайту держзакупівель та системи «Прозорро». Новопетрівська сільська рада – один з головних її замовників. Крім садочка, «АМК РЕМ БУД» ремонтувала школу, а нещодавно виграла новий тендер з ремонту доріг на 500 тис грн.

     

    Тендер на будівництво садочка, як і більшість інших, ТОВ «АМК РЕМ БУД» виграла зі скандалом та численними порушеннями законодавства про відкриті торги. Ось неповний перелік порушень, за даними скарги в системі «Прозорро», яку подали інші учасники торгів:

     

    • Відсутні документи, які підтверджують наявність обладнання та матеріально-технічної бази
    • Відсутність необхідних ліцензій (наприклад, на роботи з пожежної безпеки)
    • Відсутні такі документи, як: графік виконання робіт, план фінансування, кошториси, розрахунки вартості пропозиції

    Також компанія не надала ніякої інформації про субпідрядників. Але як одна маленька компанія зі статутним капіталом у 1 000 грн планує самотужки виконати десятки держзамовлень на мільярд гривень, за якими вона виграла тендери?

     

    Тобто субпідрядники все ж таки є, але вони не пройшли аудиту та перевірки, передбачених законом.

     

    До речі, ТОВ «АМК РЕМ БУД» має не лише будувати десятки об’єктів одночасно, а й бігати по судах, адже вона фігурує у десятках кримінальних справ.

     

    Коли діти підуть у Новопетрівський садок?

     

    У березні цього року, вже після виділення необхідної для завершення будівництва суми, Радіон Старенький обіцяв, що новозбудований дитсадок нарешті відкриється 1 вересня. Але і цього разу не так сталося, як гадалося.

     

    За даними місцевої влади, готовність садка станом на кінець літа становила 70%. У квітні звітували про 67%. Отже, темпи повільні.

     

    За паспортом об’єкта, кінцевий термін будівництва – 31 грудня 2020 року. Але потім садок ще треба ввести в експлуатацію, пройти всі комісії на відповідність тим самим державним будівельним нормам. За оцінками забудовників, це може розтягнутися щонайменше на рік. Адже зводила об’єкт доволі сумнівна компанія.

     

    Отже, коли саме у Нових Петрівцях запрацює дитсадок – питання риторичне. З огляду на тривалість будівництва, є сумніви в тому, що нинішня сільська влада взагалі спроможна це зробити.

     

    Питання, на що пішли виділені мільйони – теж залишається відкритим. І ставити його громада села має безпосередньо сільському голові. А у разі чого – звертатися до прокуратури.

     

    Але факт залишається фактом: за ці гроші та цей час Радіон Старенький міг би побудувати чотири нових садки майже на тисячу місць (згідно з рекомендаціями Мінрегіонбуду), таким чином у повному обсязі забезпечивши потреби села. Адже тільки в Нових Петрівцях 700 дітей дошкільного віку чекають на новий садок.

     

    Насправді ж, багаторічна епопея з будівництвом садка у Нових Петрівцях є незаперечним доказом неспроможності та непрофесіоналізму сільської влади. Радіон Старенький від 2009 року незмінно очолює Новопетрівську сільраду і за цей час мав усі можливості забезпечити село навіть не одним, а кількома дитячими садками. То чи можна після цього вважати таку людину ефективним управлінцем та професійним головою? Ця історія доводить, що ні.

     

    Олена Савицька

     

    Андрій Канатніков, депутат Новопетрівської сільської ради

    Я пам’ятаю, як у 2017 році на одну із сесій сільради прийшов один із забудовників, який розповідав про деталі будівництва дитячого садочка. За його словами, це коштувало б селу 40 млн гривень. Сюди було включено абсолютно ВСЕ, враховуючи техніку, меблі, навіть такі дрібниці, як столове приладдя. Як же так вийшло, що за 40 млн, які були отримані забудовником, так і не закінчено зведення, а вартість зросла майже вдвічі? І це тільки та інформація, що нам відома, можливо, сума на сьогоднішній день ще більша.

     

    В інших селах за ці кошти зводять садки а в нашому – забудовнику щось заважає! А можливо, справа не тільки в забудовнику. Можливо, винні контрольні органи замовника чи сам замовник, які у разі неналежного виконання робіт чи значного підвищення забудовником цін повинні були розірвати з ним договір. Але усіх усе влаштовує. І коли ця компанія вдруге виграла тендер, я не здивувався! В результаті цей, такий потрібний для нашого села, проєкт перетворився на чорну діру для бюджетних коштів.

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі