Пів мільйона на піар сільради

    За неповні два роки з бюджету села витратили майже пів мільйона гривень – вони пішли на публікації піар-матеріалів у «Новопетрівських вістях», які до 2018 року видавали друком незаконно і які не мають нічого спільного з журналістикою

     

    Газета «Новопетрівські вісті» має свідоцтво про реєстрацію в Міністерстві юстиції (№КІ 1704). Проте зареєстрована вона – від 07.09.2018 року. Тоді на яких підставах її випускали до цього? На сайті Новопетрівської сільради збережений архів від 2016 року. У самій газеті зазначено, що вона виходить друком від 2014 року.

     

     

    Але «Новопетрівські вісті» існували щонайменше від 2008 року. Бо саме тоді на це видання та її головного редактора подали судовий позов за наклеп та недостовірну інформацію (судова справа № 22ц-1941/2009). Позивач тоді виграв суди у двох інстанціях та змусив писати спростування (то хто там у нас – «жовта преса»?).

     

    Отже, є підстави вважати, що «Новопетрівські вісті» щонайменше 10 років (від 2009 по 2018) випускали і розповсюджували незаконно. І всі ці роки вони називали себе «газетою» та навіть не вказували належним чином вихідних даних, що також є порушенням закону. Так само незаконно були надавані рекламні послуги, через розміщення оголошень на шпальтах.

     

    Цигарки, напої та сільрада

     

    Хто ж є власником газети та хто автори матеріалів, що публікуються анонімно?

     

    Зареєстрована вона на ФОП Буланого Олександра Анатолійовича, який вважається її засновником, згідно з даними Мін’юсту. Але цікаво, чим займався Олександр Анатолійович до 2018 року? Можливо, журналістською чи видавничою діяльністю? Ні, основна його діяльність – роздрібна торгівля у неспеціалізованих магазинах продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Взагалі-то, дивне поєднання – торгівля тютюном і видання газети, погодьтеся.

     

    Реєстрація газети відбулася за два місяці до підписання договору з Новопетрівською сільрадою про розміщення публікацій, що висвітлюють діяльність сільради. Ми знайшли ці договори між Новопетрівською сільрадою і ФОП Буланим О. А. в системі «Прозорро». І вони підтвердили, що «Новопетрівські вісті» – ніяка не газета, а збірка піар-матеріалів про сільраду та власне Новопетрівського сільського голову Радіона Старенького. Тому що всі статті написані працівниками сільради, а не журналістами.

     

    Згідно з договором, сільрада самостійно готує інформаційні матеріали і передає їх газеті. Про це свідчить і зазначена в газеті головна редакторка та відповідальна за випуск – Юлія Макуха, працівниця сільради, завідувачка інформаційно-аналітичного сектору Новопетрівської сільської ради. Цікаві також умови розрахунків – згідно п. 3.2, замовник покриває газеті видавничу собівартість плюс 25% рентабельності. Приміром, вартість однієї шпальти, де працівники сільради називали нас «жовтою пресою» та непереконливо спробували спростувати нашу статтю, стала громаді села у 7 122 грн. Від 2018 року сільрада переказала на рахунок Буланого 494 тис. грн.

     

    Сумнівний зміст і нова назва

     

    Тому свідоцтво ЗМІ у цьому випадку – це не показник якості та статусу. Адже зареєструвати ЗМІ може будь-який перший ліпший ФОП, який до цього займався не журналістикою, а продажем напоїв та цигарок.

     

    Тут важливий не статус ЗМІ, а контент – тобто зміст публікацій. Жодний ЗМІ у Вишгородському районі не написав ні одного матеріалу про несправедливе списання Новопетрівською сільрадою пайових внесків, про кримінальні справи та розслідування прокуратурою діяльності сільського голови Радіона Старенького. Хоча всі матеріали є у вільному доступі на поверхні – система «Прозорро», реєстр судових рішень, загальнонаціональні інтернет-ЗМІ тощо.

     

    І наостанок. Видання «Новопетрівські вісті» напередодні місцевих виборів дістало нову назву «Петрівська громада», про що «головна редакторка» патетично повідомила на першій шпальті випуску від 4 вересня ц. р.. Але друкований засіб масової інформації з такою назвою не зареєстрований у реєстрі Мін’юсту. А це означає, що від 4 вересня 2020 року газета «Петрівська громада» (колишні «Новопетрівські вісті») знову розповсюджується незаконно.

     

    Отже, штраф за статтею 186-6 Кодексу про адміністративні правопорушення, про який згадує анонімний автор «Новопетрівських вістей», не має ніякого відношення до видавництва інформаційних бюлетенів, а відтак – до «Київського моря». Це радше стосується видання під назвою «Петрівська громада». Як раніше напряму стосувалося «Новопетрівських вістей».

     

     

    Редакційний колектив «Київського моря»

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі