Хто насправді – «жовта преса»

     

    У виданні «Новопетрівські вісті» від 4 вересня 2020 року вийшов друком матеріал без авторства, який ганьбить честь та гідність редакційного колективу «Київського моря»

     

    У замітці під претензійним заголовком «Жовта преса» були опубліковані безпідставні та необґрунтовані звинувачення на адресу нашого інформаційного бюлетеня і закиди щодо нібито незаконного існування «Київського моря». Крім того, наші журналістські розслідування назвали «брудними статтями», які нібито дискредитують Новопетрівського сільського голову Радіона Старенького.

     

    Ми не з тих людей, які мовчки ковтають образу. Тому маємо відповісти на закиди, аби довести правду до відома наших читачів і розставити крапки над «і». Отже:

     

    Перше. Реєстрація друкованого ЗМІ в нашій країні – це тривалий та виснажливий бюрократичний процес. І поки він триває, «Київське море» виходить друком як інформаційний бюлетень. Це не наше ноу-хау – такий саме шлях долали усі нині авторитетні друковані видання.

     

    Водночас відповідно до закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» інформаційний бюлетень не є друкованим ЗМІ та не підлягає державній реєстрації.

     

    Редакційний колектив «Київського моря» складається з професійних та досвідчених журналістів, які є членами Національної спілки журналістів України.

     

    Наші статті-розслідування не виникають із повітря – вони ґрунтуються на фактах, судових рішеннях, офіційних документах та повідомленнях із різних джерел інформації.

     

    Друге. Нещодавно зі сторінок нашого видання ми звернулися до читачів із проханням повідомляти про будь-які ймовірні зловживання та махінації з боку влади Нових Петрівців, Старих Петрівців, Лютежа, Димера, Лебедівки, Демидова та інших навколишніх сіл. Нашу пошту буквально закидали зверненнями та повідомленнями. Левова частка з них стосується саме діяльності Новопетрівської сільради. Ба більше – документи про діяльність Радіона Старенького нам надають безпосередньо люди з його найближчого оточення.

     

    Звісно, при підготовці матеріалів журналісти «Київського моря» ретельно вивчають, аналізують та перевіряють зібрану та/або надану інформацію, зіставляють факти, консультуються з фаховими експертами. І тільки після цього відповідний матеріал іде до друку.

     

    Тож ми не дискредитуємо Старенького – виходить, що він сам себе дискредитував своєю діяльністю. Ми ж лише повідомили жителям громади про факти цієї «самодискредитації».

     

    До речі, у згаданій замітці у «Новопетрівських вістях» Старенький так і не надав чіткої аргументованої відповіді та жодним чином не спростував інформації про встановлені сільрадою неконкурентні умови тендеру щодо закупівлі машини швидкої допомоги, яку було оприлюднено на сторінках «Київського моря». Це не дивно, бо наша стаття посилалася на конкретне рішення Антимонопольного комітету України, яке неможливо спростувати.

     

    Третє. Ще раз наголошуємо: усі журналістські розслідування «Київського моря» базуються на фактах і відповідних офіційних документах. За можливості ми публікуємо у статях копії цих документів.

     

    Так, у матеріалі про збереження Вишгородського району ми надали копію листа за підписом Старенького, який просив Київську ОДА зробити місто Бучу адміністративним центром субрегіонального рівня – тоді як громада виступала за збереження Вишгородського району із центром саме у Вишгороді.

     

    Матеріал про пайові махінації з боку Новопетрівської сільської ради ґрунтувався на відповідних рішеннях та розрахункових документах самої сільради, копії яких ми теж опублікували у статті.

     

    Розслідування про маніпуляції Новопетрівської сільради з орендною платою за землю для бізнесу також базувався на відповідних документах сільради, які були долучені до статті.

     

    І якщо хтось у «Новопетрівських вістях» називає наші розслідування «брудними статтями», то цей «бруд» виробляє сама Новопетрівська сільрада. Наші ж розслідування лише виявляють це і повідомляють жителям громади, які, на наше переконання, мають знати, що насправді відбувається у сільраді та куди йдуть їхні гроші.

     

    Четверте. Припускаємо, що співробітникам Новопетрівської сільради, які випускають друком «пропагандистську листівку» Радіона Старенького, професійний підхід та журналістські стандарти не відомі. Бо агітпроп зазвичай геть далекий від об’єктивності та фактів. Та, напевно, у «Новопетрівських вістях» міряють інших по собі, за своїми власними уявленнями, бо ж звикли подавати до друку лише тексти, приємні та зручні для голови сільради. Але це не журналістика – це прагнення догодити керівництву. Так невдовзі можна скотитися і до відвертого підлабузництва.

     

    П’яте. Віднині наш редакційний колектив збиратиме факти корупції та зловживань з іще більшою наполегливістю і завзяттям. І це стосується не лише представників влади Нових Петрівців, а й решти навколишніх сіл. Так, скажімо, на сторінках нашого видання нещодавно вийшов друком матеріал про кримінальні справи стосовно Старопетрівського сільського голови. Крім того, зараз ми перевіряємо надану нам інформацію про зловживання у Лютежі та Лебедівці тощо.

     

    А в цьому номері, зокрема, пропонуємо ознайомитися із розслідуванням щодо діяльності сумнозвісних «Новопетрівських вістей».

     

    Також звертаємося до всіх наших читачів: якщо вам відомі додаткові факти про зловживання з боку представників влади вашого села, просимо надати їх нашій редакції на адресу електронної пошти: kyivmore.info@gmail.com Ми зробимо усе можливе, аби встановити істину.

     

    Редакційний колектив «Київського моря»

     

    ЮРИДИЧНА ДОВІДКА

     

    Законність інформаційного бюлетеня «Київське море»

     

    • Відповідно до положень Конституції України, кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб.
    • Відповідно до положень Закону України «Про інформацію», кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.
    • Право на інформацію охороняється законом. Держава гарантує всім громадянам інформаційних відносин рівні права і можливості доступу до інформації.
    • Ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом.
    • Забороняється вилучення і знищення друкованих видань, експонатів, інформаційних повідомлень, окрім встановлених законом випадків або на підставі рішення суду.
    • Ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень.
    • Відповідно до положень Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», інформаційний бюлетень не належить до друкованих засобів масової інформації.

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі