Мільйон на вітер. Як команда Радіона Старенького купувала «швидку» за підвищенною ціною

    «Відро з гайками» – так місцеві жителі називають автомобіль швидкої допомоги, що належить Новопетрівській сільській раді. Наразі він обслуговує чотири села і ледь дихає, жаліються люди і вже тривалий час просять оновити місцевий медичний автопарк.

     

    Про плани придбати нову «швидку» Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький повідомив ще 19 березня цього року. Але на початку серпня на питання «коли ж буде «швидка»?» відповів: «На жаль, не все так просто виявилось. Хотіли придбати ще наприкінці весни, але виникли певні перепони». Під «перепонами» Радіон Старенький, імовірно, мав на увазі процедуру відкритих державних закупівель, що заважає корупціонерам розпоряджатися бюджетом на свій розсуд.

     

    Швидка допомога класу «люкс»

     

    Новопетрівська сільська рада з весни 2020 року намагається купити машину швидкої допомоги (реанімобіль класу С). На це готові витратити 3,2 млн грн, – йдеться в оголошенні у системі «Прозорро». Проте тендер заблокувала постійна комісія Антимонопольного комітету України (АМКУ). На Новопетрівську сільраду поскаржились інші учасники конкурсу, оскільки влада села висунула дискримінаційні вимоги. Виявилося, що опублікованим технічним параметрам відповідав лише автомобіль Mitsubishi L200, на базі якого створює «швидкі» така собі ТОВ «Реформ». «Згадані технічні характеристики є дискримінаційними, а тому не дозволяють взяти участь у процедурі закупівлі іншим виробникам», — йдеться у скарзі.

     

    Скаргу подала компанія «Автоспецпром», яка професійно займається виготовленням «швидких» класу А, В та С на базі Citroen та Peugeot і є найбільшим виробником в Україні. Саме такі моделі найчастіше купують для медичних закладів. І найцікавіше – автомобіль, запропонований «Автоспецпромом», коштує близько 2,3 млн грн, тобто на 900 тис. грн дешевше!

     

    Про які ж завищені вимоги йдеться у скарзі? Можливо, це унікальне медичне обладнання, яке рятуватиме життя, тому економити на цьому не можна?

     

    «Використання більш бюджетних Citroen Jumper або Peugeot Boxer неможливо через комбінацію таких вимог, як “робочий об’єм двигуна не менше 2300 куб. см”, “потужність двигуна не менше 150 к.с.”, “тип приводу повний 4х4” з визначеним замовником типом підвіски», пояснили в компанії Автоспецпром.

     

    Виявилось, що «швидка» на базі Mitsubishi L200 відрізняється лише потужністю: об’єм двигуна, привод, трансмісія. А ще – приємні бонуси у вигляді підігріву передніх сидінь, регулювання керма та оздоблення салону.

     

    В компаній «Автоспецпром» зазначили, що дійсно для «швиких» у віддалених гірських районах іноді замовляють виробництво на базі повнопривідних машин. «Проте для проїзду навіть віддаленими селами цілком достатньо переднього приводу та потужного двигуна, якими оснащені Citroen Jumper або Peugeot Boxer. Своєю чергою, Нові Петрівці, наскільки нам відомо, має добрі асфальтовані дороги, на яких використання повного приводу вбачається надмірною вимогою», пояснили в компанії.

     

    АМКУ погодився із порушеннями і змусив замовника виправити технічні вимоги. Новопетрівська сільська рада деякі зміни внесла, проте тендер так і залишився дискримінаційним. Саме тому АМКУ знову його заблокував. Напевно, це і є «перепони», про які казав Радіон Старенький. Вочевидь, комусь із новопетрівських можновладців дуже хочеться, щоб виграло саме ТОВ «Реформ».

     

    «Хоча формально замовник відповів на скаргу ТОВ «Автоспецпром», фактично сукупність технічних вимог до автомобіля принципово не змінилася. ТОВ «Автоспецпром» має можливість взяти участь у тендері, проте заздалегідь поставлений в умови, коли конкурентові надані необґрунтовані переваги», – зазначають у цій компанії.

     

    Хто ж таке ТОВ «Реформ»?

     

    ТОВ «Реформ, офіс якого розташований також у Нових Петрівцях, займається виробництвом спеціалізованих та броньованих автомобілів. Більша частина виробництва – це інкасаторські, оперативні, санітарно-ветеринарні та машини для «Київоблгазу». За даними системи «Прозорро», жодного державного тендеру на продаж автомобілів екстреної медичної допомоги компанія ніколи не вигравала. Чому ж місцева влада так відчайдушно лобіює інтереси цієї компанії, що наважилася ігнорувати рішення Антимонопольного комітету? Можливо, це безмежна подяка односельцю Василю Литвину, який є директором ТОВ «Реформ»?

     

    Створити особливі вимоги, які може виконати тільки один учасник тендеру – лише один із методів, як обійти систему «Прозорро». Є й інші, і можна припустити, що Новопетрівська сільська рада їх теж активно використовує.

     

    На здоров’ї людей економити не прийнято. Проте, як бачимо, команда Радіона Старенького навіть не намагається оптимізувати бюджет, щоб спрямувати гроші на дійсно актуальні проблеми у сфері охорони здоров’я для жителів Нових Петрівців. Тому вони обирають підігрів сидінь у новій «швидкій» замість професійно оснащених автомобілів екстреної допомоги. І це зараз, у розпал  пандемії COVID-19. Тож Новопетрівська влада замість того, щоб заощадити бюджетні кошти і, наприклад, спрямувати їх на закупівлю необхідних засобів індивідуального захисту, масок, санітайзерів і забезпечити ними громаду і медичних працівників, навпаки, розбазарює сільський бюджет.

     

    Андрій Канатніков, депутат Новопетрівської сільської ради:

     

    На одній із сесій новопетрівський голова Радіон Старенький поставив питання про виділення коштів на купівлю нового автомобіля швидкої допомоги,  оскільки старий вже своє відпрацював. Наче мета була хороша, але дивлюсь, чим все обернулося і вважаю це неприйнятним. Якби не шкурні інтереси, цей тендер можна було б давно провести, і нова машина вже обслуговувала б наші села. Антимонопольний комітет не просто так заблокував цей тендер, вочевидь виписаний під одну компанію. І не просто збіг, що ця компанія також розташована у Нових Петрівцях. Ми можемо тільки здогадуватися чому так, але вважаю, що тут є корупційна складова. Адже трошки потужніший двигун та підігрів сидінь не коштує 900 тис. грн. А найсумніше, що наші односельці побачать нову «швидку» і зрадіють, мовляв, який голова молодець. І нікому не цікаво вже буде, як він купив, скільки витратив та скільки міг би зекономити бюджету громади.

    Що таке тендери?

     

    Державні закупівлі завжди були осередком корупції. Тому 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про публічні закупівлі». Відтоді державні структури зобов’язали публічно звітувати про кожну витрачену гривню на сайті системи «Прозорро». Фактично це сайт оголошень, де кожен охочий може побачити: хто та що купив і на яких умовах. Якщо це дрібна витрата, публікується звіт. Наприклад, у сільраді закінчились ручки. Щоб їх придбати, вона має укласти договір та опублікувати інформацію про витрачену суму. Якщо це велика покупка, наприклад, ремонт доріг або будівництво дитячого садочка, мають відбутися відкриті торги. У такому разі кожна компанія, що бажає виконати замовлення, публікує пакет документів та пропонує свою ціну. Перемагає підрядник, що відповідає усім умовам та пропонує найнижчу ціну.

     

    Усі відкриті торги уважно пильнує комісія Антимонопольного комітету та виявляє порушення. Здавалося б, прозорість цієї системи не мала б викликати сумнівів. Але досвідчені корупціонери і тут знаходять лазівки – як-от віддати тендер «своїй» компанії.

     

    Іван Драгун

     

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі