Історична перемога – Вишгородському району бути!

    Новостворений район складатиметься з семи ОТГ

     

    Минулого тижня вишгородці отримали, без перебільшення, історичну перемогу. Усі ми разом домоглися збереження Вишгородського району. Це завдання було надзвичайно складним. Тільки уявіть: усього по Україні таке право мають лише 7 районів. Спочатку планували утворити на всю країну 129 районів, зараз буде 136. Ми стали єдиними у Київській області, кому вдалося відстояти свій район!

     

    Сім ОТГ – один Вишгородський район

     

    Відтепер у Київській області замість 25 районів буде сім: Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Бучанський, Вишгородський, Обухівський, Фастівський. До речі, Вишгородський район буде найменшим за кількістю населення, у ньому проживатиме лише трохи більше 130 тисяч мешканців. Для порівняння: у найбільшому новоствореному Білоцерківському районі зараз буде аж 443 тисячі жителів.

     

    У попередньому проєкті районування Київщини весь Вишгородський район мав відійти до складу Бучанського району. Тепер вдалося розділити Бучанський район на два райони: Бучанський і Вишгородський. У результаті до новоствореного Вишгородського району увійшли сім ОТГ Вишгородська міська, Славутицька міська, Димерська селищна, Поліська селищна, Петрівська селищна, Пірнівська селищна та Іванівська селищна територіальні громади з адміністративним центром у місті Вишгород.

     

     

    Як Старенький підтримував Бучу

     

    Відстояти збереження Вишгородського району було непросто, оскільки низка сільських голів Вишгородщини відкрито знехтувала думкою жителів своїх громад і заявила про підтримку створення Бучанського району. У розпорядження нашої редакції потрапила копія листа до Київської ОДА (на адресу т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна) за підписом Новопетрівського сільського голови Радіона Старенького.

     

    Далі зацитуємо частину листа: «Просимо розглянути як можливий адміністративний центр одиниці субрегіонального рівня обласного значення місто Буча Київської області! Так, у зоні доступності адміністративного центру – міста Буча – постійно проживає понад 150 тисяч осіб, місто має зручне транспортно-логістичне розташування та транспортне сполучення з іншими населеними пунктами майбутньої одиниці субрегіонального рівня (проходить траса міжнародного значення М-07 Київ-Ковель-Ягодин та наявне залізничне сполучення), має розвинену інженерно-транспортну та соціальну інфраструктуру», – перераховує у листі переваги Бучі сільський голова Нових Петрівців Радіон Старенький.

     

    Цей лист викликає багато питань до Радіона Миколайовича: «Чому не вірив у збереження Вишгородського району? Чому не спитав думку громади? Чиї інтереси відстоював?». За словами Новопетрівського сільського голови, питання на той момент стояло так: або Ірпінь може бути центром району, або Буча.

     

    «Мер міста Бучі Федорук Анатолій Петрович запропонував такий варіант, і, звичайно, мене влаштовувала більше Буча, ніж Ірпінь. Про Вишгород тоді ніхто нічого не говорив, була цілковита інертність…», – виправдовується Радіон Старенький.

     

     

     

    До кінця боролись і перемогли!

     

    Проте громаду Вишгородщини вибір між Бучанським і Ірпінським районом не влаштовував і люди вирішили боротись за Вишгородський район.

     

    Депутати районної ради, багато сільських голів та активні жителі Вишгорода, Нових Петрівців, Старих Петрівців, Лютіжа, Толокуні, Вахівки та інших сіл шукали підтримки у всіх можливих чиновників та народних депутатів, збирали підписи під зверненням до Верховної Ради України, влаштовували автопробіг, брали активну участь у мітингах.

     

    І завдяки принциповій позиції народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк, голові Вишгородської районної ради Ростиславу Кириченку, низки депутатів райради, багатьох сільських голів, зокрема Толокунської сільської голови Наталії Кальченко, Старопетрівського сільського голови Ростислава Єреми, Лютізької сільської голови Тамари Савенок, Вахівської сільської голови Валентини Жарської та багатьох інших вдалося відстояти Вишгородський район.

     

    Ольга Василевська-Смаглюк, народний депутат виборчого округу № 96:

    «Створення Вишгородського району підтримано комітетом! Дякую всім колегам депутатам! Вітаю мешканців майбутнього Вишгородського району!»

     

    Ростислав Кириченко, голова Вишгородської районної ради: 

    «Це перемога! Справжня перемога! Історичний момент, що засвідчив: народ може усе, коли об’єднаний єдиним прагненням. Вітаю Вишгородщину і дякую усім за активну громадянську позицію!»

     

    Наталя Кальченко, голова Толокунської сільської ради:

    «Ми – за справедливість: вважаємо, що наш Вишгородський район має потужний потенціал для розвитку, і не бажаємо, щоб його надбання були забуті і занехаяні. Ми хочемо, щоб район розвивався, бо він на те заслуговує».

     

    Денис Загородній

    Читайте також

    «Найбільші вороги у реабілітації — біль і стрес»

    Читати далі

    «Виспівати» горе

    Читати далі

    Згуртувались і боролись

    Читати далі

    «Ми перед вами на колінах!»

    Читати далі

    «Найважче бачити стареньких, про яких забули…»

    Читати далі

    «З палицями йду, як королева»

    Читати далі

    Суперфуд із Нових Петрівців

    Читати далі

    «Вийшли по продукти — а тут чеченці…»

    Читати далі

    Робота на пенсії та допомога небайдужих

    Читати далі

    Накидки-невидимки для перемоги

    Читати далі

    «Воїн, що вселяє віру в перемогу»

    Читати далі

    Пережити війну

    Читати далі

    День, який триває два роки

    Читати далі

    Статус “дитина війни” — як оформити

    Читати далі

    Нагороди для наших героїв

    Читати далі

    Кому і скільки перепаде з бюджету

    Читати далі

    Вже давно назріла мобілізація економіки

    Читати далі

    Кришечки — для протезів, банки — для свічок

    Читати далі

    Петрівчан побільшало

    Читати далі

    «Відремонтували» на кримінал

    Читати далі

    Війна забрала життя ще трьох захисників

    Читати далі

    Проводжаємо 2023 рік

    Читати далі